Tabunak számít a Berkut – A rendőrök égi százada

A kijevi Majdanon éppen hat éve történt véres események kapcsán előszeretettel emlegetik az égi századot, azokat az áldozatokat, akik máig tisztázatlan körülmények között vesztették életüket, de többnyire orvgyilkosok mészároltak le őket. Sokan a rendőrség Berkut kommandós alakulatát hibáztatják, pedig a lövészek az ő soraikra is tüzeltek. A strana.ua portálnak sikerült megszerezni azt a dokumentumot, amely a rendőrök veszteségeit tartalmazza, felsorolva a csaknem ezer sebesülést elszenvedett berkutost.

Az irat ismeretében nehéz békés és védekezésre berendezkedett demonstrálóknak nevezni a Majdan „forradalmárait”, akik kíméletlenül léptek fel a kommandósokkal szemben. Az első sebesült rendőr Vladiszlav Babkin volt. A Berkut kijevi alakulatánál szolgálatot teljesítő fiatalember 2013. november 30-án sérült meg, amikor a karhatalom feloszlatta a Majdanra kivonult tüntetőket. Ez a rendőri művelet azonban olaj volt a tűzre, ürügyül szolgált a válaszcsapásra.

Azon az éjjelen 15 rendőrnek támadtak látási zavarai. A tüntetők ugyanis könnygázt vetettek be ellenük.

Másnap a demonstráló tömeg megrohamozta az Elnöki Hivatal épületét, az összecsapás után 140 berkutos szorult orvosi segítségre, mert ismeretlen eredetű anyagoktól szenvedtek mérgezést, mások bordatöréssel, szúrt és vágott sebbel, agyrázkódással kerültek kórházba. Később súlyos hátsérülések miatt kellett ellátni a rendőröket. Vagyis a demonstrálók hátba támadták őket. Jevhen Plahonin rendőrszázadost például 2014. január 25-én a Jevropejszka téren szúrta hátba valaki. Február 20-án valósággal meglincselték Ruszlan Oszipenko rendőrt, akit a Lukjanovszki Vizsgálati Fogház védelmével bíztak meg a parancsnokai. A szolgálatot teljesítő fiatalembert tucatnyi késszúrás érte.

Ám a portál által közzétett írás szerint a késelések semmiségnek tűnhetnek a rendőrökre leadott sortüzek mellett. Február 18-án kezdték lőni a Berkut állásait. 19-én tarkón lőtték a DAI egyik felügyelőjét. Másnap valóságos golyózápor zúdult a rend őreire,

amelyben 29-en életveszélyesen, 245-en súlyosan megsebesültek. A dokumentum csak a sebesültek névsorát tartalmazza, és nem említi a lemészárolt 23 rendőrt.

A karhatalom tagjai elleni gyilkosságokat és sebesüléssel járó lövöldözést elkövetők ügyében csak ímmel-ámmal folyt nyomozás. És bár állítólag ismert, hogy kik lőttek a karhatalomra, közülük még senkit nem vontak felelősségre. Ráadásul, írja a strana.ua, az anyagok jelentős részét titkosították, eddig csak töredékek kerültek napvilágra.

 

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó