Az IMF elégedett Ukrajnával

Kiev IMF

Az IMF szerint jelentős előrehaladást sikerült elérni az ukrán illetékesekkel az új hitelprogram végleges jóváhagyását célzó tárgyalásokon, az egyeztetések a következő napokban folytatódnak.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az ukrán kormány tavaly decemberben előzetesen megállapodott egy új hároméves, 5,5 milliárd dolláros kiterjesztett finanszírozási program részleteiről. A program végleges jóváhagyása és a részletek folyósításának a megkezdése elsősorban a kormány reformprogramja végrehajtásának a sikerességétől, illetve egy új banktörvénytől függ.

Az IMF-fel való megállapodás függvénye, hogy Ukrajna megkapja-e az Európai Uniótól az egymilliárd euró hitel második, 500 millió eurós részletét. Ezt még január végén jelentette be Olekszij Honcsaruk miniszterelnök, miután egyeztetett Valdis Dombrovskisszal, az Európai Bizottságnak felelős ügyvezető alelnökével.

Az egymilliárd euró pénzügyi támogatást 2018 nyarán hagyta jóvá az Európai Unió Ukrajnának azzal az elsődleges céllal, hogy segítséget nyújtson az ország pénzügyi szükségleteinek fedezéséhez, valamint előmozdítsa a gazdaság stabilizálását és a strukturális reformokat. A kölcsön első, 500 millió eurós részletét 2018 decemberében utalta el az unió Kijevnek.

Forrás:
MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó