Tiéd a Szó 2.0 – Ismét médiatanfolyam a KISZó-ban

A Kárpáti Igaz Szó egyedülálló kezdeményezéssel rukkolt elő tavaly, amikor Kárpátalján hosszú idő után először rendezett médiatanfolyamot fiatalok számára. A Tiéd a Szó keretében tizenhárom, többségében ungvári egyetemista ismerkedett meg a média világával és kapott bepillantást az újságírás rejtelmeibe.

A KISZó alkotó munkatársai hétről hétre műfajismereti, Horváth Katalin nyelvész közreműködésével pedig nyelvművelő előadásokkal egyengették a fiatalok útját, élő interjúkészítés közben Dancsa-Csundák Annamária világbajnoki ezüstérmes snowboardosunkat is megismerhették. Videóhívás keretében jelentkezett be a Magyar Nemzet külpolitikai rovatának újságírója, a Karc FM szerkesztő műsorvezetője. Kottász Zoltán megosztotta tapasztalatait, utazási élményeit, illetve beszámolt azokról a kompetenciákról, amikkel egy külpolitikai szakújságírónak rendelkeznie kell.
Az újságírótanoncok állították össze a májusi ifjúsági magazint, a Vitamin+-t, hárman közülük nyári gyakorlaton is részt vettek a szerkesztőségünkben.

A hathetes, intenzív képzést idén is megrendezzük. A Tiéd a Szó 2.0 lapzártánkkal egy időben vette kezdetét. Az idei tanfolyamon ismét tizenhárom fiatallal vágunk bele az írás- és kommunikációs készség fejlesztésébe. Az újságírói alapismeretek mellett az online tartalomgyártással és az új médiatrendekkel is megismerkednek a diákok.

A nyitó alkalmon Dunda György lapigazgatónk tájékoztatott a százéves KISZó gazdag és kalandos múltjáról, Horváth Sándor megbízott főszerkesztő pedig műfajismereti előadást tartott.

Az ismerkedés interjúkészítés formájában zajlott, majd a fiatalok önismereti teszteket töltöttek ki, hogy saját személyiségüket is jobban felmérjék.

 

A médiatanfolyam következő heti panelbeszélgetésén Rezes Józseffel, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás nemzetiségi és vallásügyi főosztályának vezetőjével, Vaskeba Erika ceremóniamesterrel és influenszerrel, valamint Bábincu Flórián online marketing szakértővel, a Bcontent alapítójával folytatunk eszmecserét, akik az online tartalomgyártás kulisszatitkaiba vezetik be a fiatalokat.

A médiatanfolyam célja, hogy sajtóismereti alapot, iránymutatást adjon, finomítsa a fiatalok médiahasználati szokásait, segítsen a kibontakozásban, kapcsolatteremtésben, inspiráljon és lendületet adjon a szülőföldön végzett tevékenységükhöz.

A kommunikációs készségeik fejlesztésével nemcsak azok járnak jól, akik a hírközlés világában akarnak elhelyezkedni. Az élet minden területén fontos a konkrét, érthető és lényegretörő beszéd, így a tanfolyamon szerzett tudást a későbbiekben mindenképp kamatoztatni tudják. A kurzus hiánypótló abból a szempontból is, hogy Kárpátalján jelenleg nincs lehetőség ilyen jellegű ismeretek elsajátítására magyar nyelven.

Simon Rita

Fotókat a Kárpáti Igaz Szó Instagram oldalán találnak!

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó