Beregújfalu – a magyar végvár

Beregújfalu az egy tömbben élő Bereg-vidéki magyarság végvára. A településen lakók többsége magyar ajkú. Több száz fős roma kisebbség is él a faluban, akik szintén magyarul beszélnek. Nem csoda, hogy a helyi általános iskolában tanuló 188 gyerekből 115 roma nemzetiségű.

Az ember ennek hallatán azt hiheti, nem lehet egyszerű az oktatatás-nevelés, a roma gyerekek felzárkóztatása, de az igazgató és az ott tanító pedagógusok és mindent megtesznek annak érdekében, hogy tanintézetük ne legyen „kevesebb” más iskoláknál. És valóban, oda belépve rendet, tisztaságot, szépen felújított tantermeket találunk. Nagy Renáta négy éve igazgatja az iskolát, mely azóta sokat fejlődött.

‒ Az összes kollégám szakképzett, kiválóan végzi a munkáját, de sajnos azt kell mondanunk, hogy a roma gyerekek nem igazán tudják felvenni a tempót a többiekkel. Az a legnagyobb gond, hogy nem járnak rendszeresen iskolába, így nagy a kiesés, ám aki mindennap itt van, figyel az órákon, az tud írni, olvasni, számolni – kezdte beszélgetésünket az igazgató.

– Úgy tudom, korábban több szülő a szomszédos nagyberegi iskolába íratta a gyerekét. Most is így van, vagy már jobban megbíznak a helyi iskolában?

– Régebben valóban több szülő döntött a nagyberegi középiskola mellett, de ez most már egyre ritkább.

Az óvodánkban jelenleg 18 nagycsoportos, iskola előtt álló gyermek van, közülük négy ukrán,

ezért ők biztosan a nagyberegi iskolába járnak majd, ugyanis ott van ukrán osztály is. De bízom benne, hogy a többiek nálunk maradnak, hiszen itt ugyanolyan jó oktatásban részesülhetnek, mint bárhol másutt. És most már a tornatermünk is bővült, a beregszászi konzulátus jóvoltából egy pingpongasztal áll a gyerekek rendelkezésére, amit nagyon szeretnek mind a kicsik, mind a nagyobbak.

‒ Milyen problémákkal szembesült az évek során?

– Kinevezésem után néhány nappal tönkrement a fűtési rendszer, tehát a pályafutásom problémamegoldással kezdődött, de hála Istennek, ezt sikerült megoldani, mint ahogy a többit is. A Beregszászi Járási Állami Közigazgatásnak köszönhetően 2019 decemberében iskolánk új, korszerű tetőszerkezetet kapott. Hálásak vagyunk a vezetésnek, hogy segítettek ebben nekünk, ugyanis az ő támogatásuk nélkül még mindig a régi tető lenne az épületen. Minden lehetőséget megragadunk, hogy anyagi forráshoz jussunk, ezáltal továbbfejleszthessük az iskolát.

Négy évvel ezelőtt például kitaláltuk, hogy jótékonysági bált szervezünk, s az ott befolyó összeget az iskolára fordítjuk.

Hála Istennek ez nagyon jó ötletnek bizonyult. Először az udvart rendeztük, térkő került a járdára, majd a kerítést renováltuk. Az idei, immár negyedik jótékonysági bálunkra nemrégiben került sor, még nem döntöttük el pontosan, mire fordítjuk az ott befolyt összeget, de nagyon sok tervünk van.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó