Gyönyörű táj és a kontraszt – film készül a tiszai hulladékproblémáról

A napokban Kárpátalján járt és döbbenetes felvételeket készített a tiszai hulladékproblémáról egy természetfilmes, az anyai ágon magyar, apai ágon ukrán származású Ljasuk Dimitry. A folyó nagy szerelmese, több filmet is készített már a legmagyarabb folyóról, sőt szemétszedési akciót is szervezett már a Tisza mentén. A megszállott természetvédő most figyelemfelhívó kisfilmet készít, amivel szeretne hozzájárulni a pozitív változásokhoz.

A filmes közösségi oldalán számolt be arról, hogy nemrég egy hetet töltött Kárpátalján, hogy személyesen ismerje meg a Tiszát érintő hulladékproblémát.

“Láttam a gyönyörű hegyeket, a köztük kanyargó Tiszát, az ezernyi patakot, a sűrű fenyőerdőket és a hatalmas Hoverlát, Ukrajna legnagyobb csúcsát. Láttam azt a sok szörnyűséget, borzasztó szemétmennyiséget, ami ellepi a Tisza vízgyűjtő területét, mellékfolyókat, patakokat, falvak széleit, városok határát.

Láttam reményvesztett és láttam a tettrekész szemeket is.

Sok-sok jó emberrel találkoztam, akik az életüket szentelik Kárpátalja megtisztítására, akik tetteikkel, erejükkel és szerény eszközeikkel azon fáradoznak, hogy megmentsék ami még menthető és mutassák az utat a többieknek.” – írta Facebook-bejegyzésében a természetfilmes, kiemelte, hogy akikkel csak találkozott és beszélt, mind változást szeretnének, és ha lassan is, de vannak biztató jelek.

“Azt hiszem sikerült megértenem a probléma okát és talán a megoldási lehetőségeket is, amit szeretnék bemutatni, átadni.

Utazásomról és a tapasztalataimról rövid filmet készítek.

Egy objektív és motiváló film készítése a célom, amivel szeretnék hozzájárulni a pozitív változáshoz. Remélem sikerül. Nagy munka vár rám.” – zárta sorait Ljasuk Dimitry, a forrásvidéken készült felvételei szíven ütik az embert.

Egy hetet töltöttem Kárpátalján, Ukrajnában, hogy személyesen ismerjem meg a Tiszát érintő hulladékproblémát. Láttam a…

Közzétette: Ljasuk Dimitry films – 2020. március 5., csütörtök

 

Március elején kisebb árhullám vonul le a Tisza magyarországi szakaszán, és az árral rengeteg kommunális hulladék érkezett Ukrajnából.

Ukrajnában a szervezett hulladékfeldolgozás gyerekcipőben jár, Kárpátalján pedig több helyen nem létezik. A lakosság tehetetlen, nincs hova tenni a ház körül halmozódó hulladékot. Így válik a festői szépségű kárpátaljai hegyi folyókból szeméttelep és ezért érkezik annyi hulladék a Tiszán Magyarországra. Kőrösmező magasan a Kárpátok csúcsai között, a Fekete-Tisza partján fekszik. Itt él

Francz Béla, aki egymagában vette fel a küzdelmet a hulladék áradattal.

A Tiszai PET Kupa önkéntesei filmet készítettek Béláról, és közösségi adománygyűjtő akciót indítanak neki.

 

 

Forrás:
KISZó/Kiemelt kép: Ljasuk Dimitry

Post Author: KISZó