Több pénzből gazdálkodott a megyei Nyugdíjalap, mégis többmilliós a hiány

2019-ben a megyei Nyugdíjalap költségvetésébe 8,2 milliárd hrivnya ékezett be, hangzott el a hivatal múlt évét összegző beszámolón.

Mint azt Péntek Anasztázia, a szervezet vezetője elmondta, ez az összeg 17,9 százalékkal meghaladta a 2018-as költségvetést. 7,9 milliárdot a 269 700 idős ember nyugdíjának és anyagi segélyének idejében történő folyósítására fordítottak. 2018-hoz képest ez az összeg 16,2 százalékkal, azaz 1,1 milliárddal nőtt.

Tavaly a kötelező szociális járulékokból 3,8 milliárd hrivnya érkezett a Nyugdíjalapba.

Az adóhatósággal és a munkaügyi főosztállyal együttműködve 1700 munkavállaló bérét sikerült kifehéríteni, s ezáltal 37,3 millió pluszbevételhez juttatni a szervezetet.

Az elvégzett munka ellenére is jelentős összegű – mintegy 61,7 millió hrivnyás – tartozás halmozódott fel. Ebből 48 millióval az állam tartozik a kedvezményes nyugdíjakért, míg 13,6 milliós tartozás az elmaradt társadalombiztosítási járulékok révén keletkezett. Az Aknaszlatinai Sóbánya, melynek havi 200 ezer hrivnya járulékot számolnak fel, immár 28 millió hrivnyával tartozik.
A Nyugdíjalap folyamatosan dolgozik azon, hogy lefaragja az adós vállalatok tartozását. Idén már 214 bírósági eljárást indítottak 8 millió hrivnya behajtása érdekében, ennek eredményeképp eddig 1,9 millió hrivnya futott be.

2019-ben 8700 személy lett nyugdíjas, 400 fő a katonaságtól vonult pihenőre.

21 900 juttatás került újraszámfejtésre az éltes emberek kérésére, ezenkívül öt alkalommal automatikusan áttekintették a nyugdíjakat. Év végére átlagosan 15,1 százalékkal nőttek a nyugdíjkifizetések a megyében.

Kárpátaljának a nyugdíjak átutalására havonta 662 millió hrivnyára van szüksége. Az Alap saját eszközeiből ennek mindössze a felét tudja előteremteni, a fennmaradó összeget az állami költségvetés állja. Ahogyan megyénk költségvetése, a Nyugdíjalap is dotációra szorul. Ennek magyarázata, hogy vidékünkön kevés nagy iparvállalat működik, nem folyik be elegendő adó. Ezenkívül magas a munkanélküliség mértéke, ahogyan a munkaerő-elvándorlás is. Emiatt évről évre nagyobb nyomás nehezedik a Nyugdíjalapra: 2019 december 1.-re 183 900 munkavállaló mellett 269 600 nyugdíjast tartottak számon, ami azt jelenti, hogy

egy dolgozó embernek átlagosan 1,4 idős embert kell eltartania.

Tavaly számos technikai újítást is bevezettek a Nyugdíjalapnál. Például ma már az embereknek gyakorlatilag ki sem kell menniük a házból ahhoz, hogy elérjék a szolgáltatásait. Például az E-Nyugdíj rendszer segítségével az elektronikus szolgáltatások honlapján keresztül fel tudják tölteni, s ezáltal el tudják juttatni a szervezethez valamennyi, a nyugdíjszámfejtéshez szükséges iratot. A mobil alkalmazás révén a mobil készülékeken (okostelefonok, táblagépek) is elérhetők a szolgáltatások. Az új online elektronikus munkakönyv szerviz segítségével pedig bárki bármikor utánanézhet munkaviszonya alakulásának, hogy munkaadója fizeti-e érte, s milyen összegben a nyugdíjjárulékot (ezek az információk 2000-ig visszamenőleg nyomon követhetők). A Nyugdíjalap weboldalán QR-kóddal ellátott igazolásokhoz is hozzá lehet jutni. Valamennyi járásban és a megyeközpontban is korszerű szervizközpontokat hoztak létre, melyekben szolgáltatásaik teljes skálája az emberek rendelkezésére áll. Ezen felül 17 településen kihelyezett munkatársaik is az érdeklődők rendelkezésére állnak, összegezték az összejövetelen.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó