Néma főhajtás Ungváron és Beregszászban

Vasárnap néma főhajtással fejezték ki tiszteletüket az 1848-49-es hősök emléke előtt az ungvári és a beregszászi magyar külképviseletek munkatársai, a történelmi egyházak és a magyarságszervezetek képviselői az ungvári és a beregszászi Petőfi-szobornál.

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében tett óvintézkedésként idén elmaradtak a hagyományos március 15-ei nemzeti ünnephez kapcsolódó kárpátaljai rendezvények . A Himnusz közös eléneklését követően a forradalom és szabadságharc hőseire néma koszorúelhelyezéssel emlékeztek.

– Sajnos más az idei március 15-i rendezvény, mint az megszokott. Ön szerint miért volt fontos mégis kijönni Petőfi Sándor szobrához, és csöndben megemlékezni – kérdeztük dr. Zubánics Lászlót, az UMDSZ elnökét, történészt.

– 1991 előtt egyáltalán sem helyszín, sem lehetőség nem volt arra, hogy a ’48-as forradalomra emlékezzünk. Mindenki otthon, családi körben, saját szívében idézhette fel, elsősorban azok az idősek, akiknek ezzel kapcsolatban voltak tapasztalataik. Hiszen 1945-öt megelőzően a városnak olyan kulturális élete volt, amely lehetővé tette ezekre a jeles évfordulókra való emlékezést. Miután először a Petőfi-emléktábla, majd pedig a szobor is helyet kapott a köztéren, immár nyilvános megemlékezésekre is sor kerül. De az ünnep és a megemlékezés nem csak a külsőségekről szól, hanem a belső lelki állapotról, amikor az akkor történt eseményeket megpróbáljuk saját tudatunkban újra alkotni. Azt az ifjúsági kezdeményezést, amelyet Petőfi és társai elindítottak. Úgy hiszem, hogy ilyen események máskor is bekövetkezhetnek, az a lényeg, hogy valami módon lerázzuk a közömbösséget, s próbáljunk meg a közért nem csupán a szavak, de tettek szintjén is tenni – fogalmazott az UMDSZ elnöke.

Beregszászban a nap folyamán koszorút helyezett el nagy költőn szobránál Petruska István, a Beregszászi Járási  Állami Közigazgatás elnöke és Ihor Sinkarjuk, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás elnökhelyettese, a Beregszászi Városi Tanács képviselői, valamint Babják Zoltán polgármester.

Forrás:

KISZó/Fotó:Hegedűs Csilla, Szabó Sándor

Post Author: KISZó