Koronavírus: Kárpátaljaiak a járvány gócpontjában│KISZó-háttér

Közösségi villámakció az összetartásért és a félelmek leküzdésére, fogyóban lévő maszkok, pánikszerű felvásárlás, üres Times Square,  drive through virus tesztelő állomások, kígyózó sorok a szupermarketek előtt – többek között ezekről is beszámoltak a külföldön élő vagy dolgozó földijeink, ugyanakkor a különböző országokban nagyon eltérően reagálnak az emberek a kialakult helyzetre. Beszéltünk olyan kárpátaljai honfitársunkkal is, aki kint ragadt turistákon próbál segíteni. Koronavírus körkép kárpátaljai szemmel Ázsiától Amerikáig.

– A hétfői adatok szerint összesen 21 157 olaszországi fertőzöttről tudni, ebből 1966-an már meggyógyultak, több mint 1400-an meghaltak – tájékoztatta lapunkat az észak-olaszországi Udinében élő Szligán Attila, aki korábban már nyilatkozott a KISZó-nak. – Lombardia és Veneto tartomány járvány által leginkább sújtott térség. Milánóban a kórházak intenzív osztályai teljesen megteltek, a helyi egyetem sportkomplexumát alakítják át a súlyos betegek fogadására.

Attila arról is beszámolt, hogy több, koronavírus sújtotta olasz városban közösségi villámakció indult az összetartásért és a félelmek leküzdésére: kitették az ablakokba a nemzeti zászlót, az erkélyeken és tetőkön az olasz himnuszt és népszerű slágereket énekelnek.

– A flashmobok célja tartani egymásban a lelket, éreztetni, hogy kibírjuk, hogy személyes találkozás nélkül is közösen csinálunk valamit. Vasárnap este az emberek egy megadott órában kiálltak az ablakba és a mobiltelefon lámpájával integettek egymásnak – fogalmazott.

Fazekas Mária néhány éve telepedett át Szlovákiába, a királyhelmeci kórház sebészeti osztályán dolgozik nővérként. Megkeresésünkre elmondta, az egészségügyi intézményben minden a megszokott rendben működik, annyi különbséggel, hogy nagyobb figyelmet fordítanak a higiéniára.

– Próbáljuk csökkenteni a páciensek létszámát, amit mi nemigen tudunk befolyásolni, az akut eseteket kötelesek vagyunk ellátni – mesélte. – A hétfőtől elhalasztották a tervezett műtéteket, hogy felkészülhessünk a COVID 19-fertőzés gyanújával érkezőkre.

Mária a mindennapokban azt tapasztalja, hogy az emberek félnek. Ez azon is lemérhető, hogy míg korábban átlagosan 60 beteg fordult segítségért a kórházba, ez a járvány kitörése óta 40-re esett vissza.

– A kórház kapuin csak maszkban lehet belépni, viselését folyamatosan ellenőrzik. Nekünk is kötelező a maszk, sapka viselése. Kaptunk speciális felszerelést, overált vészhelyzet esetére. A betegfelvételnél ki kell kérdeznünk: az emberek jártak-e külföldön, s ha igen pontosan, hol, mikor jöttek haza, nem lázasok-e stb. A maszk egyre inkább hiánycikk, az osztályunkon is talán egy hétre elegendő van. De a kórház igyekszik pótolni ezeket. Hétfőn volt egy eligazítás, ahol elmondták, mely osztályokon alakítanak ki karantént szükség esetén. Itt meg nem diagnosztizálták a vírust, de felkészültünk erre! Egy teljes osztályt ki kell majd ürítenie, s összevonni egy másikkal. Lélegeztető gépből hat van a kórházban. Az intézmény dolgozóit érezhetően megviseli a feszült hangulat, a várakozás. Vészhelyzet esetén a nyugalmazott kollégákat is berendelik. Egészségügyi intézményünk nem nagy, de igyekszünk eleget tenni a feladatunknak, nem kelteni pánikot, betartjuk az előírásokat.

Mária testvérének a múlt héten begyulladt foga, a fogorvosa viszont nem akarta fogadni arra hivatkozva, hogy egy hónapja Ukrajnában járt. Végül egy másik fogorvos látta el, viszont másnap már ő sem fogadta a betegeket.

– A városban az emberek többsége maszkot visel – mondta. – Akinek nincs, az sálat, miegymást tesz az arca elé. Bar ezek nem szűrik ki a vírust, ahogy a sebészi maszk sem. Elővigyázatosak az emberek, sok vendégmunkás visszatért Ausztriából és Olaszországból. Csak élelmiszerboltok, patikák, újságosok és benzinkutak maradtak nyitva, minden más bezárt. A Tescóban már a múlt héten üres volt a lisztes polc. Az emberek pékárut, lisztet, cukrot, konzerveket, száraztésztát vásárolnak nagy mennyiségben, és természetesen fertőtlenítőt ölszámra, utóbbit már csak pár boltban lehet kapni. De ami nyitva tart, ott pótolnak mindent, vannak helyi pékségek, és a beszállítók is fuvarozhatnak ellenőrzés alatt. A patikákat is teljesen kiürítették. Magyarországra nem lehet átmenni, ugyanis lezárták a legközelebbi határátkelőt.

Tóth Attila feleségével és kisgyermekével a lengyel határtól öt kilométerre, Kelet-Németország egyik kisvárosában, Görlitzben él.

– A munkahelyemen kollégákkal napi szinten beszéltünk a koronavírusról mert a csapból is ez folyik – meséli. – Két hete vettük észre, hogy a drogériákban hiánycikk a kézfertőtlenítő, a WC-papír és folyékony szappan. Reggel nyitás előtt sor van és kb. fél óra alatt elfogynak ezek a dolgok. A pánikszerű felvásárlás múlt pénteken kezdődött, amikor már bejelentették, hogy lezárják a határokat és bezárják a sulikat. A bölcsődék, óvodák szerdáig maradtak nyitva, hogy a szülők valahogyan megoldják a gyermek- felügyeletet, mert munkába mindenkinek járni kell. A lengyel határig 30 km-es a sor az autópályán, főleg kamionok torlódtak fel. A múzeumok, étteremek, pubok es ehhez hasonló helyek be vannak zárva. Azt olvasni a helyi sajtóban, hogy egy hét és kijárási tilalmat vezetnek be a városban. Beszéltem egy orvosnővel, aki az itteni kórházban dolgozik. Úgy tájékoztatott, hogy a városban egy koronavírusos fertőzött van. Őt saját lakásában tartják karanténban. A járásban nyolc, egész Szászországban most 80 fertőzöttről tudnak. Amúgy a boltokban nyugi van, mindenki csendben vásárol, raktároz. Száraz tészta és konzerv az nincs, de ezenkívül minden kapható. Azért még most nagy változás nincs az utcákon, az emberek járnak-kelnek, mindenki dolgozik(még) amíg lehet. Azért a németek megfontoltabbak, nem keltenek pánikot, csakis azokban a hírekben hisznek, melyek megbízható forrásból származnak – fogalmazott.

– Természetesen pánik hangulat uralkodik az embereken – tájékoztatta lapunkat az anglia déli részén London és Birmingham között banburyiben élő Dohnyák Viktor. –  Kígyózó sorok a szupermarketek előtt , ennek hatására üres polcok a tej , tojás WC-papír polcokon . Az üzlet láncok fejenként most már meghatározott számú termeket engedni vásárolni. Drasztikus óvintézkedések nem történtek gondolom itt határ lezárására , de beszüntettek minden sporteseményt, fontolóra veszik az iskolák , éttermek bezárását is. A miniszterelnök azt javasolta, hogy vonuljon önkéntes karanténba és ne érintkezzen másokkal az, aki észleli magán a koronavírus tüneteit. Az ország próbálja nyugalomra inteni állampolgárait, de ilyen esetekben ez nem szokott működni .

– Fokozatosan nő a pánikhangulat – foglalta össze röviden Almási Irén, aki a New York állambeli Spring Valleyben él. – Míg egy héttel ezelőtt csak beszédtéma volt, ám miután a kormányzó elrendelte a szükséghelyzetet, kitört a pánik. Hosszú sorok kígyóznak a nagyobb bevásárlóközpontoknál, ahol a folyamatos újrafeltöltések ellenére, délután már szinte alig lehet kapni a tartós élelmiszerekből, WC-papporból, vízből. Mivel a múlt szerdán Donald Trump megtiltotta a külföldi országokból az Egyesült Államokba való beutazást, számos magyar itt rekedt. Többségük a lengyel Lot légitársasággal ment volna haza, a közvetlen járat azonban huzamosabb időre felfüggesztette a működését, valamint folyamatosan törlik az európai járatokat. Ez azért is nagy probléma, mivel sokuknak három hónapra szól az itt-tartózkodási engedélyük, de olyan is van, akinek a napokban lejár a vízumuk. A helyi konzulátus egyelőre semmilyen intézkedést nem tett, nem szolgálnak információval a patthelyzetben. Ezeken az embereken az itt elő magyarok próbálnak segíteni a szállással és ellátással, ami egyébként nem olcsó. Európához hasonlóan itt is megtiltották a nagyobb összejöveteleket. Maximum 50 főig megengedett a gyülekezés. A Broadway, a nagyobb éttermek, a turistalátványosságok zárva vannak. Az utcákon érzékelhetően kevesebb az ember. Életemben először láttam üresen a Times Square-t, a metrókat is mellőzik az emberek. A gyerekek nem járnak iskolába. A szomszédságomban két gyerek is pozitív lett a koronavírustesztre, azonban semmilyen tünetet nem mutatnak. Egyébként én személy szerint nem félek a vírustól.

A tengerentúlon élő nő szerint komoly gondot jelenthet, hogy sokaknak nincs egészségbiztosítása.

– Két hónapja végigsöpört itt egy influenzajárvány, ami hasmenéssel és hányassal járt. Sajnos én is elkaptam – jegyezte meg. – Három napig 40 fokos lázam volt, komolyabb gyógyszert nem lehet venni orvosi vény nélkül, így elmentem a kórházba, de semmit sem kaptam, mert nincs biztosításom. Azt mondták, igyak sok vizet. New York-i lakosok több mint felének nincs biztosítása, egy orvosi vizit 250 dollártól kezdődik. Ettől félnek igazán az amerikaiak, ha kitör a járvány a többségnek nem lesz pénze orvosra.

Európához hasonlóan az ázsiai országokban is most tetőzik a járvány. A legfrissebb adatok szerint a fertőzöttek száma átlépte az 5100-at, a halálos áldozatok száma pedig a 30-at is meghaladta.

– Pánikhangulat nincs, itt nem rohamozták meg a hipermarketeket, az emberek fegyelmezettek, senki nem vásárol több tucatszám a WC-papírt – mondta az évek óta Dél-Koreában élő ifj. Medvigy István. – Maszkokból viszont lehetne több, bár ebből sincs úgymond hiány. Dél-Koreában a feleségemmel a fővárosban, Szöulban élünk, itt kivétel nélkül mindenki maszkban jár, főleg a tömegközlekedési eszközökön. A kormány precízen teszi a dolgát, az emberek maradéktalanul betartják a korlátozó intézkedéseket. Például először itt állítottak fel úgynevezett drive through virus tesztelő állomásokat. Ezekbe gépjárművel lehet behajtani. A nevét onnan kapta, hogy akárcsak a gyorséttermek autós kiszolgálóinál, itt sem kell kiszállni. Mintát vesznek az orrváladékból és a torokból a koronavírusteszthez, az eredmény 2-3 nap múlva érkezik meg postai úton. A tesztelés ingyenes és bárki kérheti. Ha nem helyi lakos, akkor is elvégzik – mondta a Beregszászban született férfi.

Szabó Sándor

(A cikkben szereplő fotókat az érintettektől kaptuk)

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó