A koronavírus derékba törte a turizmust│KISZó-háttér

Kijárási tilalom, kényszerszabadságra küldött munkavállalók, ellátási hiányosságok a termelőiparban, csökkenő világgazdasági teljesítmény, visszaeső idegenforgalom, elmaradt turisták, lemondott nagyrendezvények, koncertek. Íme néhány a koronavírus negatív hatásai közül. Ugyanakkor a forgalom csökkenése révén tisztul a levegő és a kereslet gyengülése következtében olcsóbb az üzemanyag. Az optimista forgatókönyv szerint, a meleg idő majd megállítja a vírus terjedését, és májusra megoldódik a helyzet. Sőt, az idei nyári szezonban már mindenki gond nélkül nyaralhat. A másik verzió szerint ugyan sikerül ideiglenesen megfékezni a kórt, de ősszel, a hideg, nyirkos idő visszatértével a vírus újult erővel támad majd.

Mi most annak néztünk utána, a koronavírus-járvány milyen kihatással lesz a közeljövőben életünk fontosabb területeire. A Kárpáti Igaz Szó március 19-i számában megjelent terjedelmes háttérelemzésünket több részben közöljük. Íme a következő.

A koronavírus derékba törte a turizmust

A koronavírus lassan a gazdaság minden területére begyűrűzik, így a turizmus sem maradhatott sokáig érintetlenül, Fegyir Sándor idegenforgalmi szakember szerint felmérhetetlenül súlyos következményekkel kell számolni.

– Az idén már a koronavírus-járvány kitörése előtt is súlyos csapást mért Kárpátalja idegenforgalmára, a repülőjegyárak zuhanására, az ingadozó valutaárfolyam, és még korábban a vízummentesség bevezetése – kezdte a szakértő. – Ehhez párosult az idei enyhe, szinte hómentes tél, az újévi és karácsonyi utak magas árszabása, az infrastruktúra és az új attrakciók hiánya.

A koronavírus gyakorlatilag derékba törte az amúgy is ezer sebből vérző kárpátaljai idegenforgalmat.

– Fegyir Sándor szerint a járvány teljesen lenullázta az ágazatot, ennek lesznek erősen negatív és rendkívül pozitív vetületei. Pozitívum, hogy csak azok élik túl és maradnak talpon, akiknél elsődleges jövedelemszerzési forrást jelent a turizmus, nem pedig mellékkeresetet.

– Turisztikai szakemberekből túlképzés van Ukrajnában. Várhatóan ezek után néhány felsőoktatási intézmény bezárja ezeket a szakokat, ahogy sok étterem, kávézó, szálloda, utazási iroda lehúzza majd a rolót. Ennek is van jó oldala, ugyanis

az idegenforgalom nem a gyengéknek, a hivatali parazitáknak, a pályázatokon rendre taroló élősködőknek, hanem a komolyan, szívós kitartással, elszánt akarattal küzdőknek való.

Olyanoknak, akik egy fiatal állam építését tűzték a zászlójukra – fogalmazott az idegenforgalmi szakember, aki kihangsúlyozta, előbb vagy utóbb elérkezett volna ez a tisztító tűz, ezt most a koronavírus-járvány hozta el.

A szakértő ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a mostani következmények is nagyon súlyosak, viszont jelenleg nem a számok a legfontosabbak, hanem a vírus terjedésének a megfékezése.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó