Hatályba lépett az anyanyelvű oktatást ellehetetlenítő törvény

Volodimir Zelenszkij államfő a koronavírusról szóló hírek árnyékában aláírta a középfokú oktatásról szóló, Budapest és a kárpátaljai magyar kisebbségi szervezetek által is kifogásolt törvényt – derült ki az államfői hivatal honlapján megjelent közleményből. Néhány nappal később a törvény már jogerőre is emelkedett.

A törvény, amit az ukrán parlament még január 16-án fogadott el, Ukrajna állampolgárait etnolingvisztikai alapon négy nagy csoportra osztja fel.

Az első csoportba a többségi nemzet képviselői, vagyis az ukránok tartoznak: ők az 1. osztálytól az érettségiig végig anyanyelvükön tanulhatnak.

A második modell az Ukrajnában élő őshonos, de nem az anyanyelvi közegben lakó, nyelvüket védeni hivatott államformációval nem rendelkező népekre vonatkozik. Mindenek előtt a krími tatárokat sorolják e kategóriába. Számukra megengedett az elsőtől a 11. osztályig az ukrán mellett az anyanyelven való oktatás.

A harmadik modell az EU-s nyelveken beszélő kisebbségek nyelvén oktató iskolákra vonatkozik. Attól függően, hogy milyen nyelvcsoportról és lakhely szerinti nyelvi közegről van szó e modell alkalmazása különböző lehet, ám a lényeg, hogy: anyanyelven az alsós osztályokban tanulhatnak.
Az 5. osztályban a tananyagnak legalább 20 százalékát ukránul kell előadni, és az aránynak úgy kell változnia, hogy a 9. osztályban az ukránul előadott tananyag nem lehet kevesebb 40 százaléknál. A felsőbb osztályokban (10.-11.) pedig már a tantárgyak legalább 60 százalékát ukránul kell oktatni.

A negyedik modell az ukrán nyelvcsaládhoz tartozó orosz anyanyelvűekre vonatkozik. E kisebbségek számára is az alsós osztályokban engedélyezett az ukrán mellett az anyanyelven való oktatás. Az 5. osztálytól kezdve azonban a tananyag legalább 80 százalékát már csakis államnyelven lehet tanulni.

A kárpátaljai érdekvédelmi szervezetek tiltakoznak a középfokú oktatásról szóló törvény ellen. Megdöbbentőnek és felháborítónak tartják, hogy a jelenlegi válsághelyzetben Ukrajna elnöke módosítások nélkül írta alá a parlament által január 16-án elfogadott középoktatásról szóló törvényt, amely az ország alkotmányát és nemzetközi vállalásait semmibe véve megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől – közölték nyilatkozatukban.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó