Koronavírus: Így korlátozhatják a jogainkat járvány idején│KISZó-háttér

Kijárási tilalom, kényszerszabadságra küldött munkavállalók, ellátási hiányosságok a termelőiparban, csökkenő világgazdasági teljesítmény, visszaeső idegenforgalom, elmaradt turisták, lemondott nagyrendezvények, koncertek. Íme néhány a koronavírus negatív hatásai közül. Ugyanakkor a forgalom csökkenése révén tisztul a levegő és a kereslet gyengülése következtében olcsóbb az üzemanyag. Az optimista forgatókönyv szerint, a meleg idő majd megállítja a vírus terjedését, és májusra megoldódik a helyzet. Sőt, az idei nyári szezonban már mindenki gond nélkül nyaralhat. A másik verzió szerint ugyan sikerül ideiglenesen megfékezni a kórt, de ősszel, a hideg, nyirkos idő visszatértével a vírus újult erővel támad majd.

Mi most annak néztünk utána, a koronavírus-járvány milyen kihatással lesz a közeljövőben életünk fontosabb területeire. A Kárpáti Igaz Szó március 19-i számában megjelent terjedelmes háttérelemzésünket több részben közöljük. Íme az első.

Így korlátozhatják a jogainkat járvány idején

Az egyik gond, hogy az embereket hazaküldik a munkahelyükről. Vannak, akik azért nem tudnak bemenni dolgozni, mert a bezárt iskolák miatt nincs kire hagyniuk csemetéjüket. Azonban a vállalatok nem kockáztathatják munkavállalóik egészségét, kötelesek teljesíteni a fentről jövő utasításokat. Amit tudni lehet a munkatörvény alapján, az az, hogy a 14 éven aluli gyereket nevelő szülőknek vészhelyzet esetén joguk van rövidített munkaidőben dolgozni. De gyereknevelési szabadságra is vonulhatnak, mondta el Petro Kron ungvári ügyvéd. Ehhez egy kérvényt kell írni a munkaadónak, amihez mellékelni kell az iskolai karantén bevezetéséről szóló rendelet másolatát.

Ha egy szülőnek két 14 éven aluli gyereke van, a karantén idején plusz 10 nap fizetett szabadságra is jogosult.

Arra a kérdésre, ha valakit otthoni obszervációba zárnak, annak idejére kap-e beteglapot, igazolást annak tényéről, a megyei egészségügyi főosztályon nem tudtak válasszal szolgálni. Elsősorban a külföldi vendégmunkások körében számítanak fertőzöttekre, akik nem rendelkeznek idehaza munkahellyel, kaptuk a magyarázatot.

Kedden azonban a Legfelső Tanács által elfogadott egy törvényt az adófizetők támogatása érdekében. Az ukrajnai koronavírus-fertőzés elleni küzdelmet célzó törvény előírja, hogy

az otthoni elszigeteltségben lévő személyeknek, munkaviszonyuk idejétől függetlenül, a társadalombiztosítási alap rovására átlagfizetésük 50% -át ki kell fizetni.

A járvány terjedésének megakadályozása érdekében bevezetett hatósági karantén idején a járványügyi intézkedések felülírják az egyéni jogokat. Ezekre jellemző, hogy korlátozzák az egyén szabadságát és a betegjogokat. Korlátozhatják például a mozgásszabadságot azzal, hogy kötelező kórházi tartózkodást rendelnek el.

Korlátozhatják a beteg önrendelkezési jogát úgy, hogy egy terápia kötelező igénybevételét (például egy gyógyszer szedését, oltás beadását) írják elő, anélkül, hogy megkérdeznék a betegtől, akarja-e ezeket.

Ilyen például az, amit máris tapasztalhatunk, hogy a határokon, reptereken, mindenkinek kérdés nélkül megmérik a lázát. Ha valaki ellenállna a szűrővizsgálatnak, a hatóság ezt hivatalosan is elrendeli, a határozata pedig ott, helyben végrehajthatóvá is válik, függetlenül attól, hogy jogellenesnek tartjuk és fellebbezünk-e ellene.

A vírushordozók korlátozhatók foglalkozásuk gyakorlásában, kapcsolattartási jogukban és mozgási szabadságukban. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az érintett személy köteles magát meghatározott időközönként orvosi vizsgálatnak alávetni, köteles bejelenteni, ha két hétnél hosszabb időre elhagyja a lakóhelyét, nem mehet közintézménybe.

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó