Tilos büntetni az adósokat

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) felszólította a pénzintézeteket, legyenek toleránsak minden olyan hitel esetén, melyet március 7-ig kötöttek. Emellett kötelező a bankautomaták folyamatos készpénzfeltöltése – írja a korrespondent.net.

Az erről szóló törvényt március 18-án írta alá Volodimir Zelenszkij államfő. A büntetési tételek kiszabása mellett megtiltották a fogyasztói hitelek kamatlábának emelését. A videóüzenetben elhangzott, az NBU két napon belül kedvezményes rendszert dolgoz ki a hitelt felvevők számára.

Katerina Rozskova, az NBU első elnökhelyettese kijelentette, a karantén miatt életbe lépett intézkedés a március 7-én már érvényben lévő kölcsönök használóira vonatkozik.

Az elnökhelyettes szerint különleges elbánást érdemelnek azon ágazatok képviselői, akik a karantén miatt elesnek egyetlen bevételi forrásuktól, illetve jövedelmük nagyobb hányadától. Az átlagpolgárok esetében ez a kedvezmény a járvány okán munkájukat ideiglenesen elvesztőket érinti.

Rozskova emlékeztetett a Legfelső Tanács adóhalasztásról szóló rendeletére is. A szakember elfogadhatatlannak tartotta, hogy korlátozásokat vezessenek be a banki szférában. Kifejtette, ehelyett megfelelő kommunikációra van szükség a pénzintézet és az ügyfél között. Felhívta a figyelmet a bankautomaták folyamatos készpénzfeltöltésének szavatolására, a kirendeltségek működésének biztosítására.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó