Labdarúgás: A tisztes helytállás volt a cél

Kárpát-medencei Egyetemek Kupája

Öt sportágban, három napon keresztül, közel 1300 egyetemista sportolt együtt Budapesten, az ELTE és sportegyesülete, a BEAC által szervezett Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján. A KEK lehetőséget nyújt arra, hogy a Kárpát-medencében tanuló felsőoktatási hallgatók a sporton keresztül élő kapcsolatot építhessenek ki egymással. A vetélkedő a futsal-, kosárlabda-, röplabda-, és asztalitenisz – torna mellett idén először nagypályás labdarúgó- tornával egészül ki. Kárpátalját az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar intézetének és a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola csapatai képviselték.

– A kezdeményezés 2018-ra vezethető vissza, amikor egyetemista hallgatóként felfigyeltünk a IX. Kárpát-medencei Egyetemek Kupájára, s már akkor is részt szerettünk volna venni a rangadón, de sajnos időhiány miatt nem tudtunk felkészülni – emlékezett vissza Bence Norbert, a Momentum Doctorandus alelnöke, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének korábbi elnöke. – Ekkor személyes kapcsolatot alakitottunk ki Sajben Marcellal, a KEK főszervezőjével, akinek köszönhetően 2019-ben az Ungvári Nemzeti Egyetem csapata részt vehetett a budapesti székhelyű bajnokság a futsal versenyén. A mérkőzések után azonnal eldőlt, hogy a következő éven két csapattal szeretnénk indulni a XI. KEK-en.

Így az idei kupára az ungvári magyar egyetemisták (futsal) második, míg az öregdiákok (alumni) első alkalommal nevezett a teremfoci-bajnokságra. A futball mellett volt, aki második alkalommal utazott a labdagurukkal, hogy az asztalitenisz-bajnokságon újra összemérje erejét másokkal.

– Úgy gondolom, hogy az egyetemisták ezen a bajnokságon új barátokat, kapcsolatokat és tapasztalatokat szerezhettek a Kárpát-medencei honfitársaiktól, míg az öregdiákoknak a legnagyobb elégtételt az jelentette, hogy van ami, újra összehozza a régi csapatot, hiszen előfordul, hogy évekig nem látják egymást a srácok – fogalmazott Bence Norbert.

Köszönettel tartozunk Magyarország Ungvári Főkonzulátusának, hogy az én is biztosította a fiatalok utaztatását a versenyre; a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítványnak, hogy lehetőséget biztosított az öregdiákoknak, hogy ők is egyenmezben léphettek a pályára, s nem utolsó sorban Sajben Marcellnek, a rendezvény főszervezőjének, hogy gondoskodott az elszállásolásról és étkeztetésről. Bízunk benne, hogy a következő éven nagyobb tapasztalattal és újult erővel indulhatunk a XII. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján.

Kocsis Márk, a futsalcsapat kapitánya megkeresésünkre elmondta, a tornát megelőzően több héten át edzőmeccsekkel készültek a megmérettetésre, ám ez kevésnek bizonyult a tapasztalt és összeszokott ellenfelek ellen.

– A hat mérkőzésből csak egyet sikerült megnyernünk, de így is győztesként tértünk haza, mivel számunkra a részvétel és a tisztes helytállás volt a cél – fogalmazott a nemzetközi kapcsolatok szakos diák. – Óriási élmény volt számunkra, jól éreztük magunkat, tapasztalatokat és új barátokat szereztünk. Folytatjuk a felkészülést és jövőre visszatérünk, hogy bizonyítsuk többre vagyunk képesek.

A bajnokságon részt vevők listája:

Asztalitenisz: Nagy Zsolt

Futsal: Kocsis Márk (csapatkapitány), Mocsán Sándor (csapatkapitány), Géresi József István, Gorondi Mózes, Ráti István, Szidor Elemér, Varga András, Vágner Csaba.

Alumni-foci: Fábián Miklós (csapatkapitány), Puskás Gyula (csapatkapitány), Bak Dávid, Dancs Máté, Hires Lajos, Komonyi Alex, Kopasz Lóránt, Molnár Ákos, Szántó Szabolcs, Tóth Ferenc.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó