Karanténba zárták a Minaji FC-t (is)

minaj labdarúgás

Magyarországhoz hasonlóan Ukrajnában is leállt a futballélet. A Premier Liga kényszerű szünetre vonult, míg a másodosztály el sem kezdődött. A Minaji FC az elmúlt hétvégén Kremencsukban kezdte volna a tavaszi szezont, de hogy erre mikor kerülhet sor, nem tudni.

minaj kárpátalja foci karanténAndrij Pavelko, az Ukrán Labdarúgó Szövetség első embere is csak találgatásokba bocsátkozott. Az optimista forgatókönyv szerint a pravoszláv húsvét utáni hétvégén, április 25-én pattoghatna újra a labda a focipályákon. Ebben az esetben június közepére befejeződhetnének a hazai pontvadászatok. Amennyiben csak május közepén indulhat újra a szezon, akkor heti két fordulót rendeznének, hogy június végéig bajnokot és kiesőt hirdessenek. Elképzelhető, hogy ebben az idényben nem lesz közvetlen kiesője az élvonalnak, az utolsó, tizenkettedik helyezett osztályozót vívna a másodosztály harmadikjával, ami pillanatnyilag a Minaji FC. Az első ligából két együttes kerülne fel, a téli szünetben a Lemberg megyei Ruh és a Voliny Luck tanyázott ezeken a helyeken. Olyan variáció is van, hogy az első liga három éllovasa szintet lép, az élvonalban sereghajtó Lembergi Kárpáti pedig kiesik. Jövőre 14 csapatos Premier Ligával kalkulálnak. Persze az sem biztos, hogy egyáltalán befejeződik a mostani kiírás. Az Európai Labdarúgó Szövetségnél (UEFA) – amelyik a nyári foci Eb-t már is halasztotta 2021-re – ezzel a forgatókönyvvel is komolyan számolnak, folyamatosan egyeztetnek a nemzeti szövetségekkel, a Bajnokok Ligája és az Európa Liga esetében pedig az érintett klubokkal.

Visszatérve Kárpátaljára, konkrétan a Minajhoz, az Ung-vidéki településen legalább annak örülhetnek, hogy a klub egy felejthetetlen mérkőzésen, kilenc lövésig tartó tizenegyespárbajban kiverekedte a legjobb négy közé jutást a tavalyi döntős Ingulec Petrovo ellenében Ukrán Kupában. Ott pedig a nagymúltú Dinamo Kijev vár Kopolovecékre, ráadásul hazai környezetben, bár lehet, hogy nem Minajban, hanem Ungváron az Avangard-stadionban kellene fogadnia Olekszij Mihajlicsenko legénységet. Csakhogy a nagy kérdés: mikor? Eredetileg április 15-re volt kiírva az elődöntő, ahol a másik ágon Vorszkla Poltava–Mariupol meccset rendez(né)nek.

Az első liga harmadik helyén álló minaji játékosok is karanténba vonultak. Vaszil Kobin vezetőedző tájékoztatása szerint a fiúk egyéni edzéstervet kaptak, amit otthoni környezetben is el lehet végezni, hiszen azt senki sem tudja, mikor léphetnek ismét fűre…

sztaszjuk minajMiközben teljesen leállt a fociszezon, a Minaji FC honlapja egy kis statisztikai csemegével rukkolt elő. Eszerint az Ingulec elleni kupapárbaj volt a klub ötvenötödik hivatalos mérkőzése professzionális szinten. Ebből 33-at sikerült győztesen megvívni. 30 alkalommal a Minaj Arénában léphetett pályára a csapat, s 24-szer győztesen hagyta el a játékteret. Az Ingulec ellen zsinórban tizenegyedik győzelmüket aratták hazai pályán, de a megszakítás nélkül veretlenül megvívott meccsek száma eggyel több. A Sahtartól kölcsönvett, kárpátaljai származású Olekszandr Hlagola találata hazai részről az ötvenkilencedik volt a minaji stadionban, a fiatal szélsőnek az első, de asszisztokban ő a legjobb a kék-fehéreknél. További érdekesség, hogy a balhátvéd Petro Sztaszjuk (a képen) mind az 55 mérkőzésen pályára lépett. Őt Vaszil Pinyasko követi hárommal kevesebb találkozóval, majd Anatolij Nurijev jön 48 meccsel, a lassan veteránkorú Vladiszlav Mikuljak (43) és Mihajlo Kopolovec (38) előtt.

Forrás:
KISZó/Dunda György

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó