Koronavírus – Ung-vidék: Egymásra vagyunk utalva│KISZó-riport

Virtuális megyejárás a Kárpáti Igaz Szóval Ungtól Beregig, Ugocsától Máramarosig

A koronavírus támadása mindannyiunk életét determinálja. A fertőzés megfékezése, vagy legalább terjedésének lassítása, az egész közösség érdeke és feladata. Virtuális megyejárásunk során igyekeztünk minél több települést felkeresni, megszólaltatni egészségügyi dolgozókat, polgármestereket, tanárokat. A helyzetjelentés mellett azt is fontosnak tartottuk, hogy odafigyeljünk és közreadjuk a tapasztalatokat. Reményeink szerint ezzel az együtt gondolkodással hozzájárulunk a körülmények jobb megértéséhez, a helyes döntések meghozatalához.

Egymásra vagyunk utalva

Elcsendesedtek a település utcái, ami különösen Kisszelmencben érzékelhető, mióta bezárt a nagyszelmenci gyalogos határátkelő, mondta el lapunknak Illár József, az ungvári járási Palágykomoróc és Kisszelmenc polgármestere.

– Csökkent a forgalom, hisz a határ menti üzletek is bezártak, nem jönnek a szlovák turisták.

Viszont a központi élelmiszerüzlet működik, élelmiszerhiánytól tehát nem kell tartani. Nagyobb gondnak tartom, hogy a buszközlekedés leállása és a karanténnal kapcsolatos intézkedések miatt az emberek, akik eddig a városban értékesítették portékájukat – tejet, túrót stb. – most nem tudnak túladni termékeiken. Ha ez huzamos ideig így marad, komoly megélhetési gondokkal kell szembenézniük azoknak a családoknak, amelyeknek ez az egyetlen megélhetési forrásuk. Problémás a bejutás a városba. Úgy gondolom, nem megszüntetni, hanem pont fordítva, sűríteni kellett volna a járatokat, hisz van, akinek orvoshoz, valakinek munkába kell mennie. Ezt most csak úgy tudják az itt élők megoldani, hogy akinek van autója, az beviszi a szomszédját is. Egymásra vagyunk utalva.

A polgármester elmondása szerint nem tud olyan külföldön dolgozó vendégmunkásról, aki az elmúlt két hétben tért volna haza, s emiatt karanténba kellett volna zárni.

A többség már korábban hazajött, sokan viszont kint maradtak.

Mivel az egészségügyi minisztérium rendelete értelmében kötelező az arcmaszkok viselése, viszont az hiánycikk, a palágyi kultúrház vezetője az énekkar tagjaival úgy döntött, mosható szájmaszkok varrásába kezd, amit szétoszt a lakosság körében. A községháza elvileg működik, de csupán az anyakönyvet vezetik és az esetleges halálesetet regisztrálják, mivel az ungvári hivatalok nem fogadnak, gyakorlatilag leállt az ügyintézés.

A palágyi általános iskola a karantén idején ugyan bezárt a diákok számára, ám a pedagógusok valamennyien áttértek a távoktatásra. A kezdeti tapasztalatokról Balogh Szilvia ukrán-német szakos tanárt kérdeztük.

– Nekem, koromnál fogva, kicsit nehézkesebb a technikai újdonságok alkalmazása, de a kor kihívásának eleget téve, kénytelen vagyok tanulni. Eddig Facebook-om sem volt, kapcsolattartásra inkább a skype-ot használtam, de most létrehoztunk a diákjaim számára – 4-8. osztályosokat tanítok – a Messengerben egy csoportot, ahová feltöltöm nekik a megoldandó házi feladatokat. Aztán privát üzenetben megküldik nekem a megoldásokat. Március 16-tól álltunk át erre az oktatási módra, minden napra munkavázlatot készítek. Mivel a karantén idejére is biztosítják a bérünket, számunkra nincs megállás.

– Mennyire érzi hatékonynak az oktatásnak ezt a formáját, s vajon milyen hatással lesz ez a gyerekek tudásszintjére?

– Úgy gondolom, még mindig jobb a távoktatás, mintha a tanév közepén leállt volna a tanítás folyamata, hisz akkor rendkívül nehéz lett volna az újraindulás, akárcsak ősszel a nyári szünidő után.

Gond csak a roma kisebbséggel van, ők nem hajlandóak, nem tudnak alkalmazkodni az új viszonyokhoz.

A pedagógus azt mondja, nem látott még maszkban közlekedőket, bár úgy tapasztalja, az emberek meg vannak ijedve.

Csak az üzlet eladója vesz föl kesztyűt és maszkot. Bosszantónak tartja, hogy nem lehet bejutni Ungvárra csak taxival, ami megfizethetetlenül drága, vagy ha felfogad valakit. Kisszelmencből kevesen járnak dolgozni a városba, tehát itt még nincs is kihez csatlakozni, ha mondjuk orvoshoz szeretne valaki menni.

Mindenkiben benne van a félsz

Az Ungvári járás más településein is érdeklődtünk a kialakult helyzetről, a közhangulatról. Dr. Bújdosó Erzsébettől, a sislóci családorvosi rendelő vezetőjétől, aki kollégáival nagy körzetről, a sislócin kívül tarnóci és botfalvai lakosok egészségéről is gondoskodik, megtudtuk, hogy a járás családorvosai a munkavégzéshez kaptak orvosi maszkot, két szemüveget, kesztyűt. Speciális védőruhája viszont nincs mindenkinek, rendelőnként legfeljebb egy-két ilyen teljes felszerelést osztottak ki központilag. Ám azt a koronavírus-gyanús beteget felkeresve kell használni.

Csupán ígéretek vannak arra, hogy több hónapra elegendő muníciót szereznek be számukra.

– Telefonon próbálom tisztázni a pácienssel, milyen tünetei vannak, volt-e külföldön a közelmúltban. Mivel a múlt hét péntekétől a határőrség és az egészségügyi osztály együttműködése révén napi szinten informálva vagyunk a határon belépők személyéről, tudjuk, ki az, aki olyan országból tért haza, ahol magas a koronavírus fertőzöttek aránya. Korábban csak a szomszédok értesítése alapján, hallomásból értesültünk róluk, és figyelmeztettük őket a higiéniai előírások betartásáról, s hogy két hétre izolálniuk kell magukat otthonukban.

Nincs pánikhangulat.

Kevesebben jönnek el a rendelőbe. Csak az akut, sürgősségi eseteket látom el háznál, úgy napjában 6-8 alkalommal. Míg a múlt héten még rá kellett szólni a szülőkre, hogy a gyerekeket ne engedjék ki a játszótérre csoportosan, most már erre sincs szükség. Elég sokan influenzásak, főleg a kiskorúak körében. Az idősebb, magas vérnyomással küzdő emberek pedig a gyakran változó időjárás miatt szenvednek.

A doktornő, mióta leállt a tömegközlekedés, saját autójával szállítja munkába az egyik nővért Pallóból, a másik ungvári kollégáját egy harmadik munkatársa hozza reggelente.

Az egészségügyisek hangulatáról beszélgetve bevallja, mindenkiben benne van a félsz a fertőzéstől. Nem tudhatják, mi vár a beteglátogatáskor, hisz az is lehet fertőzött, aki nem járt külföldön.

– Körzetemből a múlt héten egy Prágából hazatért lakos bekerült a megyei infektológiára, de szerencsére nem igazolódott be nála a koronavírus.

Nagy szükségünk lenne a speciális légzésvédő maszkokra, amelyek valódi védelmet biztosítanának a koronavírus ellen.

A fertőzés terjedésével ez most már rendkívül aktuálissá vált. Eleve úgy vélem, hogy a koronavírus-gyanús esetekhez a speciális felszereléssel rendelkező mentősöknek kellene kiszállniuk. Mert nekem például öt köpenyem van, s a múlt héten, amíg nem derült ki pozitív-e az említett külföldről hazatért páciensem tesztje, minden egyes híváshoz újat vettem fel, hisz nem tudhattam, honnan, mit hozok ki. Erre a helyzetre sem mi, sem a külföldi egészségügy nem volt felkészülve…

A teljes megyei körképet a Kárpáti Igaz Szó március 26-i lapszámában olvashatják.
Forrás:
KISZó/Magyar Tímea/Fotó:Zunko Barnabás

Post Author: KISZó