A beregszásziak összefogtak│KISZó-helyzetjelentés

Még kóbor kutyákat sem látni Beregszász főterén. Ez is bizonyítja, az emberek betartják a karantént, bár egyre inkább zúgolódnak. Főképpen a kiskereskedők aggódnak, ugyanis ha még egy hónapig kell zárva tartaniuk, az egyenlő a teljes csőddel. De most az embereknek meg kell próbálniuk a legjobbat, a leghasznosabbat kihozni a kényszerhelyzetből.

Persze nem mindenki… Ott van például az épp egy hete bezárt beregszászi piac esete. Babják Zoltán Facebook-oldalán arra kérte a kiskereskedőket, hogy a karantén idején modernizálják standjaikat, üzlethelyiségeiket (újítsák fel a vizesblokkokat, rendezzék a területet, bontsák el a szükségtelen építményeket stb.). A piacok zárva tartásának idején ugyanis jó alkalom kínálkozik arra, hogy megfelelő feltételeket teremtsenek a kereskedéshez. Azóta jó pár nap eltelt, de semmi nem történt, pedig az ötlet jó.

A helyiekkel szinte csak a Sparban lehet találkozni, még mindig munkál a „gyűjtögetés fontossága”, kilószám vásárolnak mindenből, s közben arról beszélgetnek, hogy nagyon sokan ezután fogják érezni a koronavírus okozta károkat, és már nem is a betegségről, inkább a gazdasági következményekről van szó.

Bár Beregszászban nem tudni koronavírus-fertőzésről, az orvosok tartanak a vírus terjedésétől.

A járási kórház szakemberei készenlétben állnak. Egyébként a kórházba megérkezett a helyi önkormányzatok pénzforrásokból megrendelt egészségügyi felszerelések első tétele, jelentette Facebook-oldalán a polgármester. Ezek között vannak speciális orvosi védőöltözékek, respirátorok, védőszemüvegek, maszkok.

A Beregszászi Városi Tanács felkérte a mecénásokat, a díszpolgárokat, a Pro Urbe-díjasokat, hogy összeköttetéseiket kihasználva nyújtsanak segítséget védőeszközök, illetve kiegészítő lélegeztető gépek beszerzéséhez az egészségügyi intézet számára (ez utóbbiak ára 300 ezer hrivnyánál kezdődik).

A járási kórház adminisztrációja speciális számlát nyitott a Privatbankban, amelyre adományokat fogadnak azon intézkedések finanszírozására, amelyek célja a vírus terjedésének megállítása.

A bank jegyzékszáma, kódja, valamint a számlaszáma, illetve a befizetés rendeltetése (jótékonysági adomány) a
pénzintézetek által használt államnyelven: АТ КБ «Приватбанк» ЄДРПОУ банку 14360570, код банку 312378, No р/р UA 06 31237 80000 0260 0305 812 233, призначення платежу: благодійний внесок.

A megelőző munkálatok folytatódnak, a parkokat, játszótereket, buszmegállókat továbbra is speciális –emberekre és állatokra ártalmatlan – fertőtlenítő keverékkel szórják le.

A beregszászi személyszállításban részt vevő buszok utasterét Lengyel István autómosójában (Bohdan Hmelnickij utca, 83.) ingyenesen fertőtlenítik.

A fertőtlenítés ugyanis napi háromszor kötelező.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó