Koronavírus-körkép: van, aki már bizakodik

korona világ járvány

Akadnak biztató jelek az új típusú koronavírus-járvány lassulását illetően Európában, de a járványnak koránt sincs vége, a világnak pedig hozzá kell szoknia a helyzet teremtette új körülményekhez – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója. Hans Kluge példa nélkülinek, ám szükségesnek nevezte a számos ország által meghozott, a járvány terjedésének lassítását célzó intézkedéseket, melyek 70 országban mintegy 3 milliárd embert érintenek. A KISZó Online-on folytatjuk napi koronavírus-összefoglalónkat.

Ukrajnában 24 óra alatt összesen 62 új megbetegedést regisztráltak, összesen 218-at, a halottak száma öt. Magyarországon újabb betegeknél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 300-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az eddigi 28 főről 34-ra nőtt a gyógyultak száma is, eddig 10 halálos áldozata van ott a járványnak, ahol mától kijárási szigorításokat rendetek el. Szerhij Komiszarenko akadémikus, az egyik neves biokémiai intézet igazgatója az 1+1 televízió műsorában kijelentette, hogy a fertőzöttek száma valójában a hivatalosan közöltnek 8-10-szerese lehet. Ez nem azt jelenti, hogy a kormányzat eltitkolja az adatokat, hanem arról van szó, hogy sok fertőzött egyelőre nem mutat tüneteket, illetve sokakat nem teszteltek – magyarázta.  Szvjatoszlav Protasz, volt országos tiszti főorvos az Obozrevatel hírportálnak adott interjújában úgy vélte, hogy Ukrajnában két-három hét múlva tetőzhet a megbetegedések száma, utána a megszerzett immunitásnak és a nyár közeledtével az egyre melegebb időjárásnak köszönhetően várhatóan gyorsan csökkenésnek indul. Figyelmeztetett viszont arra, hogy ősszel ismét visszatérhet.  

Határok nélküli járványt határok visszaállításával kezelni értelmetlenség – jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén, hangsúlyozva az egységes piac működésének fontosságát az orvosi felszerelésekkel és védőeszközökkel való ellátás biztosítása érdekében.

Csütörtök estére meghaladta a 510 ezret az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma világszerte, 23 ezren vesztették életüket és 121 ezren gyógyultak meg.

Olaszországban csütörtöki állapotok szerint 662-vel 8165-re emelkedett a halálos áldozatok száma, a fertőzötteké pedig 74 386-ről 80 593-ra. Attiolio Fontana, Lombardia kormányzója aggasztónak nevezte, hogy a koronavírus-fertőzés gócpontjának számító tartományban az elmúlt napok csökkenése után ismét emelkedni kezdett a diagnosztizált fertőzöttek száma. Az olaszországi diagnosztizált fertőzöttek fele Lombardiában betegedett meg.

A NATO Litvániában állomásozó zászlóaljának 20 katonájánál koronavírus-fertőzést mutattak ki. Litvániában a járvány megjelenése óta legalább 290 fertőzöttet jelentettek, négy ember belehalt a betegségbe.

Romániában is meghaladta az ezret az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, a halottak száma 17. A kór gócpontjának a moldvai Suceava megye számít. Itt a megyei kórház több mint száz orvosa, nővére és ápolója fertőződött meg a kórházvezetés elhibázott döntései következtében. A betegség halálos áldozatai közül 7-et itt kezeltek. Victor Costache egészségügyi miniszter lemondott, miután több romániai kórházban is orvosok és páciensek tucatjai fertőzték meg egymást koronavírussal.

Szlovákiában újabb 10 személynél diagnosztizálták a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így 226-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Csehország 10 ezer egészségügyi védőöltözetet ajánlott fel csütörtökön Olaszországnak és Spanyolországnak. A Nyugat-Balkán országaiban is terjed a járvány, Szerbiában, Horvátországban és Szlovéniában is tovább nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma.

Iránban, ahol 29 406 a fertőzöttek száma és 2234-en haltak meg, csütörtöktől megtiltották az országon belüli utazást. Törökországban hatósági engedélyhez kötik a lélegeztetőgépek és alkatrészeik exportját. Az országban 2433 beteget diagnosztizáltak, 59-en haltak meg. Izraelben már 2666 fertőzöttet tartanak nyilván, 39-en közülük súlyos állapotban vannak, és már nyolcan haltak bele a betegségbe. Afrikában 2746-an fertőződtek meg az új koronavírussal, 72-en haltak meg és 225-en gyógyultak fel a betegségből. Ázsia-szerte nőtt a fertőzöttek száma, a malajziai királyi pár önkéntes karanténba vonult, Kínában pedig átmenetileg megtiltják a külföldiek belépését, miután növekedett a külföldről bevitt koronavírus-fertőzések száma. Az Egyesült Államokban a járvány gócában, New York államban egy nap alatt százzal 385-re emelkedett a halottak száma, a fertőzötteké több mint 37 ezerre.

Forrás:

Post Author: KISZó