Közel 100 ezren tértek vissza Ukrajnába

A koronavírus terjedésének megfékezésére elrendelt vesztegzár, ezzel együtt pedig a határátkelőkön bevezetett személyforgalmi korlátozások alatt a diplomáciai szolgálatok segítségével 94 356 ukrán állampolgár tért vissza Ukrajnába – írta a korrespondent.net az ukrán külügyminisztérium Facebook-oldalán közzétett információra hivatkozva.

Emellett 160 személyt tartanak karanténban külföldön, legtöbbjüket – 106 főt – Lengyelországban. További 22 ukrán állampolgárt kezelnek a világ különböző pontjain. Olaszországban öt, Németországban és a Dominikai Köztársaságban négy-négy, Lengyelországban és az Egyesült Arab Emirátusokban kettő-kettő, Spanyolországban, Hollandiában, az USA-ban, Nigériában és a Seychell-szigeteken pedig egy-egy fő áll gyógykezelés alatt.

Ukrajna állampolgárai közül nyolcan gyógyultak ki az ország határain túl: Japánban négyen, Olaszországban ketten, egy-egy személy pedig Németország és Lengyelország területén. Külföldön a koronavírus négy ukrán polgárral végzett.

Az infrastruktúráért felelős minisztérium közleményben tájékoztatott arról, hogy pénteken még újabb repülőgépekkel tervez evakuálni ukránokat Kazahsztánból, Lengyelországból, Izraelből, Ausztriából, Litvániából, Katarból, Franciaországból és Németországból. Kérte a tárca a külföldön maradt ukrán állampolgárokat, ne halogassák tovább a hazatérést.

Az elnöki bejelentést megelőzően a MAU ukrán légitársaság csütörtökön a honlapján közzétette, hogy április 24-ig leállítja valamennyi belföldi és nemzetközi, menetrend szerinti járatát. A közleményben a légitársaság a kormány által országosan bevezetett veszélyhelyzetre hivatkozott.

A héten az orosz állami vasúti társaság arról tájékoztatott, hogy különvonatot indít az orosz állampolgárok Ukrajnából és az ukránok Oroszországból történő hazaszállítására. A mintegy 800 férőhelyes szerelvény a tervek szerint pénteken indul Kijevből és másnap érkezik meg Moszkvába. Ellenirányban viszont szombaton indulna és vasárnap futna csak be az ukrán fővárosba. Egyelőre nincs hír arról, hogy a vonat a most hozott döntés után elindulhat-e majd Moszkvából Kijevbe.

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó