Kárpátalja szociális és gazdasági helyzete

A megyei statisztikai hivatal jelentése

A népességi, kereskedelmi és ipari adatok összesítése betekintést ad a szociális és gazdasági szektor előrelépéseire, esetleges visszaesésére. A statisztikai hivatal közleményben tudatta a 2020 januárjában mért eredményeket.

Kárpátalja lakossága 1 millió 253,8 ezer személy, ami 3011 fős csökkenést jelent. 2019-ben 13 016 születésre 15 527 elhalálozás jutott.

A kiskereskedelmi forgalom ez év januárjában 1944,9 millió hrivnyát tett ki,

ami a múlt év azonos időszakához képest 3,5 százalékkal magasabb, ám a decemberihez viszonyítva 21,5 százalékkal kevesebb.

A mezőgazdasági árutermelés kevesebb mint egy százalékkal haladta meg a tavalyi mutatót. A pozitív mérleg a lakossági termelésnek köszönhető, hiszen a mezőgazdasági vállalatoké közel 27 százalékkal csökkent.

Kevesebb lett az ipari előállítás is. A bányaipari termékek előállítása 62,4 százalékkal nőtt, a feldolgozó ipar azonban csak 85 százalékra teljesített.

Januárban 64,3 millióval nőtt az építőanyagok előállításának mértéke, ami a múlt évit közel 64 százalékkal haladja meg. Ez annak tudható be, hogy több mint kétszer annyi építmény létesült.

Kilencszer több lakóházat húztak fel, mint tavaly januárban.

Csökkent a szállítmányozók teljesítése. 442,2 millió tonna termék csak a 76,3 százaléka a 2019-es mutatónak. Az utasforgalom 5,7 százalékkal lett nagyobb, mint tavaly januárban, ami azt jelenti, hogy több mint 3 millióan vették igénybe ezt a szolgáltatást.

Csökkent a külkereskedelmi forgalom. A kivitel 1 milliárd 490 millió dollár volt, ami 10,2 százalékkal kevesebb a 2019 januárjában mértnél. Az import 1 milliárd 471,4 millió dollárt tett ki, azaz 3 százalékkal csökkent.

Kárpátalja 130 külföldi országgal folytatott kereskedelmet.

Az európai uniós országok, ahová az export 95 százaléka irányul, több mint 10 százalékkal kevesebb árut vásároltak. A legfontosabb partnerek között említhető Magyarország, Németország, Ausztria, Szlovákia és Lengyelország. Az EU-s országokból 854,8 millió dollár értékű árut hoztak be. Itt is 8 százalékos a visszaesés. A nagyobb beszállítók között Kína (18,6 százalék), Németország (11,3 százalék), Csehország (11 százalék), Magyarország (10 százalék) és Olaszország (6 százalék) szerepel.

A fogyasztói árak az év első hónapjában viszonylag stabilak voltak. Az élelmiszer ára 1,4 százalékkal nőtt. Lényegesen – 11,5 százalékkal – drágább lett a zöldség, illetve enyhe növekedés mutatható a gyümölcsök, sajtok, a száraztészta és a napraforgóolaj árában is. Olcsóbb lett viszont a hal, a tojás és a cukor.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó