KISZó-kérdés: Ön védekezik a koronavírus ellen?

járvány ideje

Az emberek túlnyomó többsége követi és betartja a koronavírus-járvány miatt javasolt higiéniai szabályokat és a járványvédelmi intézkedéseket – legalábbis ez derült ki a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán készített nem reprezentatív felmérésből.

Sorra vezetik be a rendkívüli intézkedéseket az európai országok a koronavírus-járvány terjedése miatt. Ehhez kapcsolódott legutóbbi KISZó-kérdésünk. Arra voltunk kíváncsiak, vajon a Kárpátalján élők mennyire tartják be az Ukrajnában elrendelt korlátozásokat, a koronavírus-járvány miatt javasolt higiéniai szabályokat. Ami a felmérés eredményét illeti, a kereken egy hétig futó szavazásban bekapcsolódók jelentős többsége,

91 százaléka válaszolta azt, hogy betartja az előírásokat, ami azt is jelenti, hogy ezzel ellentétes álláspontot mindössze csak 9 százalék képviselt.

Ezúttal – rendhagyó módon – nem szakembert, hanem a szavazók álláspontjára voltunk kíváncsiak.

A Bereg-vidéken élő Sütő Éva igennel válaszolt a feltett kérdésre, megkeresésünkre elmondta, normál esetben családjával egy hétvégét sem tölt otthon.

– Ha nem a szüleimhez megyünk, akkor a barátokkal szervezünk valamilyen egész hétvégét kitöltő programot – fogalmazott. – Azt követően, hogy az iskolában kihirdettek a karantént minden előre tervezett programot lemondtunk.

Az első pár nap bevásárlással telt. Legalább egy hónapra elegendő tartós élelmiszert és húst készleteztünk.

Csak kenyérért megyünk ki, pontosabban a férjem jár bevásárolni. Három hetente járok manikűröshöz, havonta fodrászhoz, azokat is lemondtam. Vidéken persze egy kicsit könnyebb, mert van udvar, kert, a gyereknek nem kell sehová elmenni ahhoz, hogy kicsit kint legyenek a friss levegőn. Nem pánikolni kell a vírus miatt, hanem védekezni!

A nem választ adók közül egy neve elhallgatását kérő Ung-vidéki olvasónk, menet közben megváltoztatta a véleményét.

– Már betartom, amikor szavaztam egyszerűen nem tudtam teljesíteni elvárásokat, mert be kellett járnom a munkahelyemre, nem tudtam megtenni, hogy távolságot tartsak a kollégáktól – magyarázta a kisgyermekes anyuka.

– Egy hete került ki a szavazás, akkor még teljesen mások voltak a körülmények, nem féltünk, összejártunk a barátokkal.

Azt követően, hogy Munkácson kimutattak a vírust egy betegnél, igenis bezárkózunk, csak bevásárolni járunk el otthonról, ilyenkor felvesszük a maszkot és a kesztyűt is. Nem gondoltam volna, hogy pár nap alatt 180 fokos fordulatot vesz az életünk.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó