Koronavírus – Bereg-vidék: A társadalmi élet teljesen megszűnt│KISZó-riport

Virtuális megyejárás a Kárpáti Igaz Szóval Ungtól Beregig, Ugocsától Máramarosig

A koronavírus támadása mindannyiunk életét determinálja. A fertőzés megfékezése, vagy legalább terjedésének lassítása, az egész közösség érdeke és feladata. Virtuális megyejárásunk során igyekeztünk minél több települést felkeresni, megszólaltatni egészségügyi dolgozókat, polgármestereket, tanárokat. A helyzetjelentés mellett azt is fontosnak tartottuk, hogy odafigyeljünk és közreadjuk a tapasztalatokat. Reményeink szerint ezzel az együtt gondolkodással hozzájárulunk a körülmények jobb megértéséhez, a helyes döntések meghozatalához.

Online tartják a közgyűléseket

A Beregszászi járás egyik legnagyobb települése Gát: összesen 3300-an lakják. Lokita István polgármester elmondta, mint mindenki más, ők is nagyon nehéz napokat élnek át.

– A társadalmi élet teljesen megszűnt, az élelmiszerüzleteken és a patikákon kívül minden zárva van. A községháza működik, de ügyfeleket nem fogadunk. Telefonon, vagy e-mailon adunk tájékoztatást. Ma is internetes közgyűlést tartunk, több fontos kérdést kell megvitatnunk a képviselőkkel – mondta a falu első embere.

Arra a kérdésünkre, van-e élelmiszerhiány a településen, Lokita István határozottan válaszolta, hogy nincs, hiszen nem kevés, legalább tíz élelmiszerüzlet működik Gáton.

– Mindenhonnan azt hallani, hogy százával jönnek haza a külföldön dolgozó vendégmunkások, és nem tartják be a karantént.

– Igen, ez sajnos nálunk is így van, az irodám ablakából főútra látok és azt tapasztalom, hogy főként azok tartózkodnak kint, akik külföldről jöttek haza.

Amikor a hazaérkező vendégmunkások átlépik a határt, aláírnak egy bizonylatot, miszerint önként karanténba vonulnak 14 napra, és telefonon jelentkeznek a helyi orvosnál, vagy felcsernél. Ha lázat észlelnek magukon, azonnal értesíteni kell a háziorvost. Bak Olga háziorvos elmondta, Gáton lehet maszkot vásárolni a patikákban, és a napokban is érkezik új áru.

– Sok vendégmunkás érkezett haza Gátra is. Ők jelentkeznek az orvosi rendelőben, vagy önök keresik fel őket?

– Eddig heten jelentkeztek az orvosi rendelőben, mindannyian egészségesek. A legfrissebb adatokat, vagyis az újabb névsort, hogy hányan érkeztek haza külföldről, folyamatosan megkapjuk a polgármestertől. Mindenkit felhívunk telefonon, az egészségi állapota felől érdeklődünk, ha egy kis láza van, vagy köhög, meglátogatjuk. Ha csak meghűlésről van szó, otthon kezeljük a pácienst, de ha ne adj Isten koronagyanús, azonnal intézkedünk.

A 300 tanulót oktató Kovács Vilmos Középiskolában is beindult a távoktatás.

Román Erika igazgató elmondta, „nagyon kényszermegoldás” ez, és véleménye szerint a karantén után nehéz lesz behozni a lemaradást. Ő maga is tanít, ezért saját osztályában is ezt tapasztalja.

– A pedagóguscsoportok igyekeznek így is átadni a tananyagot, de sajnos sok tanuló esetében ez nehézkes, ugyanis sok roma diákunk van, akik nem tudnak bekapcsolódni a távoktatásban. Vannak pozitív tapasztaltok is, a gyerekek között versengés alakult ki.

– Az 1-4. osztályosokkal mi a helyzet?

– Velük könnyebb, hiszen az osztályfőnök a szülőkkel folyamatosan konzultál, akik lelkiismeretesen érdeklődnek a tananyag iránt. Ők telefonon tartják a kapcsolatot, így a kicsik nem lesznek úgy elmaradva, mint a nagyobbak.

Természetesen a helyi polgárok mindennapjait is megváltoztatják a szigorú intézkedések. Többen vállalták az önkéntes karantént, de vannak akik nem maradhatnak otthon. Ilyen ifj. Braun Béla is, akinek minden áldott nap be kell utaznia Beregszászba, ugyanis a városháza jogi osztályán tevékenykedik.

– Nagyon nehéz napok ezek mindenki számára, de próbálunk higgadtak maradni.

A hangulat viszont nyomasztó, hiszen a megszokott rend megváltozott. A munkahelyen minden higiéniai előírást betartunk, maszkot viselünk, a kezünket rendszeresen fertőtlenítővel mossuk.

– Ön fél, hogy elkapja a vírust?

– Persze, bármi megtörténhet, de a szeretteimet is nagyon féltem, ezért óvatos vagyok. És ez szerintem még egy ideig így marad, minden egyes nappal, amíg tart a karantén, minden nehezebb, beleértve a gazdasági helyzetet is.

Elérte a hatását a sok felhívás

A beregújfalui lakosok az utóbbi napokban már kezdik komolyan venni a híreket és az önkormányzat által közzétett felhívásokat, mondta el Sütő Lajos.

– Azok, akik hétvégén hazaérkeztek külföldről, becsületesen felhívták a körzeti orvost, és két hétre izolálják magukat – mondta el a falu első embere.

– Több tízezer hrivnyás bírságra számíthatnak azok, akik megszegik ezt az otthoni karantént.

Az üzletek tulajdonosai csökkentették a nyitvatartási idejüket, egyre kevesebben tartózkodnak az utcán. A kommunális díjak befizetésére ideiglenesen nincs lehetőség a postán. Ezt az intézkedést is annak érdekében hoztuk, hogy lehetőleg minél kevesebben hagyják el az otthonaikat. Rendelet van arról, hogy a karantén idején senkitől sem vonják meg a kommunális szolgáltatásokat, még akkor sem, ha tartozása van. Aki viszont teheti, online fizesse be a számláit. A falu területén már senkit sem láttam, aki ok nélkül tartózkodott volna az utcán. Beregújfaluban gyógyszertár nem is működik, tömegközlekedés nincs.

Reméljük, hogy ez az áldatlan állapot nem fog sokáig tartani, de most meg kell értetnünk, a helyzet veszélyeket rejt, és be kell osztanunk amink van.

A megelőzés a legfontosabb, mindenki viselkedjen felelősségteljesen!

A teljes megyei körképet a Kárpáti Igaz Szó március 26-i lapszámában olvashatják.
Forrás:
KISZó/Hegedűs Csilla

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó