Koronavírus – Latorca-völgy: Megértéssel viszonyulnak a helyzethez│KISZó-riport

Virtuális megyejárás a Kárpáti Igaz Szóval Ungtól Beregig, Ugocsától Máramarosig

A koronavírus támadása mindannyiunk életét determinálja. A fertőzés megfékezése, vagy legalább terjedésének lassítása, az egész közösség érdeke és feladata. Virtuális megyejárásunk során igyekeztünk minél több települést felkeresni, megszólaltatni egészségügyi dolgozókat, polgármestereket, tanárokat. A helyzetjelentés mellett azt is fontosnak tartottuk, hogy odafigyeljünk és közreadjuk a tapasztalatokat. Reményeink szerint ezzel az együtt gondolkodással hozzájárulunk a körülmények jobb megértéséhez, a helyes döntések meghozatalához.

Szernyén felelősségteljesek

A munkácsi járási Szernyéről rengetegen dolgoznak külföldön, akik most tömegesen hazajöttek. Zsidik Sándor, Szernye és Barkaszó polgármestere lapunk megkeresésére elmondta, a hazatérők felelősségtudatosan viszonyulnak a kormány által elrendelt járványügyi intézkedésekhez.

– A lakosság nagy általánosságban nyugodtan fogadta, és megértéssel viszonyul a kialakult helyzethez – kezdte a polgámester.

– Napi rendszerességgel jelentkeznek nálam olyanok, akik külföldről jöttek haza. Néhány perce is hívott egy férfi, aki többedmagával most tért haza Magyarországról. Tájékoztattam őket, hogy mi ilyenkor a teendő, közölte, két hétre önkéntes karanténba vonulnak. Hozzátette, nem is bánja, ha megharagszik valaki, de senkit nem engednek fel a portára az elkövetkező 14 napban. Azt tapasztalom, hogy az emberek jól tájékozottak, főleg az interneten keresztül és tévéből informálódnak, főleg a magyarországi médiákból. A hatékonyabb lakossági tájékoztatás érdekében a polgármesteri hivatalnak létrehoztunk egy Facebook-csoportot, ide posztoljuk az aktuális híreket. A megelőzéssel kapcsolatos informatív plakátokat helyeztünk ki a két falu több pontján.

Az tapasztaljuk, hogy míg az elején kicsit félvállról vették a járványt az emberek, most már sokkal tudatosabbak.

A rendelőben ügyeletet tartanak, a sürgős eseteket ellátják.

A polgármester elmondta, tevékenységi körüket is korlátozták. Jelenleg kizárólag a születési és a halotti bizonyítványok kiállításával foglalkoznak. Megjegyezte, miután letette a telefont, siet Munkácsra, ahol rendkívüli ülést tartanak a polgármesterek részvételével, ahol – feltételezése szerint – tájékoztatást kaptak az aktuális helyzetről.

– A karantén bevezetése óta több kenyér fogy, ugyanis sokkal többen vannak itthon a szokásosnál – mondta Szabó Sándor szernyei üzlettulajdonos. – Az emberek nem igen járnak ki, mindenki igyekszik otthon tartózkodni.

A boltban is főleg délelőtt vannak vásárlók, délután senki nem jön.

A pultnál kesztyűt és maszkot viselünk, fertőtlenítő oldattal rendszeresen lemossuk az ajtók kilincsét, gyakrabban mossuk fel a padlót, vagyis ügyelünk a higiéniai előírások betartására. Nagy rohamra sem volt példa, persze akadt, aki a megszokottnál kicsivel több tartós élelmiszert vásárolt, de WC-papírból nem fogyott több a szokásosnál. Az utánpótlással nincs gond, amíg a munkácsi nagybani piac nem zár be, nem lesz élelmiszerhiány.

Viktor Peták derceni háziorvos a KISZó-nak elmondta, a külföldről hazaérkezők az előírásnak megfelelően regisztrálnak a családorvosi rendelőben, eddig mindenki betartotta az előírásokat.

– Voltak olyanok, akik miután hazatértek, belázasodottak, de tüneteik nem utaltak koronavírusra, folyamatos telefonos kapcsolatban állok ezekkel a betegekkel, kontrolláljuk a helyzetet – fogalmazott a háziorvos, aki elmondta, a rendelőt központilag ellátták a megfelelő védőfelszereléssel, maszkokkal, védőruhákkal és védőszemüvegekkel.

Fontos a szülők szerepe

Kristofori Olga, a Munkácsi Szent István Líceum igazgatója úgy tájékoztatta a lapunkat, hogy a tanintézmény diákjainak a számára elindították a távoktatást. Minden osztály létrehozott egy csoportot a legnépszerűbb közösségi oldalon, ezen tartják a kapcsolatot a tanárok a diákokkal.

– A tanárok a feldolgozott tanagyagot az igazgató-helyettesnek küldik, aki továbbítja azt a csoportfelelősöknek, ők helyezik el az adott csoportban a friss tanulnivalót – mondta az igazgató.

– A számonkérést egyelőre nem tudjuk megoldani.

Miután újraindul a hagyományos oktatás, a diákoknak minden tantárgyból egy beszámolót kell majd írniuk, ezzel alátámasztva, hogy elsajátították a tananyagot. A legnagyobb figyelmet természetesen a végzőseink kapják, hisz rájuk, ha nem történik semmi, akkor emelt szintű érettségi vizsga vár. A 8. és 10. osztályosokkal akár később is bepótolhatjuk a tananyagot, de a 9. és a 11.-esekre vizsgák várnak.

Azt mondtuk a pedagógusoknak, hogy a legfontosabb tananyagot adják át a gyerekeknek, a kialakult helyzetben például a verstanulástól eltekintünk.

Kristofori Olga kiemelte, nagy a szülők felelőssége a távoktatás megszervezésében, szükséges, hogy odafigyeljenek, helyes napirendet állítsanak össze a gyerekeknek.

– Tudom, hogy ez nem könnyű, ugyanis a diákok, főleg az alsóbb osztályban tanulók, hajlamosak a feladatok elodázására, és tudjuk, délután, este már lankad a figyelem, nem megy olyan könnyen a tanulás – vélekedett. – Az a normális, ha iskolai idő alatt, vagyis délelőtt tanulnak a gyerekek. Azt tapasztaljuk, hogy a végzősök ezt felfogták. Azt is javasoljuk a diákoknak, hogy kövessék és kísérjék figyelemmel a magyarországi és ukrajnai távoktatási programokat.

Forrás:
KISZó/Szabó Sándor/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó