Koronavírus: Ugocsában sokfélét hallani│KISZó-riport

koronavírus ungvár

Virtuális megyejárás a Kárpáti Igaz Szóval Ungtól Beregig, Ugocsától Máramarosig

A koronavírus támadása mindannyiunk életét determinálja. A fertőzés megfékezése, vagy legalább terjedésének lassítása, az egész közösség érdeke és feladata. Virtuális megyejárásunk során igyekeztünk minél több települést felkeresni, megszólaltatni egészségügyi dolgozókat, polgármestereket, tanárokat. A helyzetjelentés mellett azt is fontosnak tartottuk, hogy odafigyeljünk és közreadjuk a tapasztalatokat. Reményeink szerint ezzel az együtt gondolkodással hozzájárulunk a körülmények jobb megértéséhez, a helyes döntések meghozatalához.

A Tiszaháton az emberek próbálnak fegyelmezetten viselkedni, viszont a különböző híresztelések bizonytalanságot keltenek. A járvánnyal kapcsolatban több községben is szárnyra keltek már különböző pletykák. Elsősorban a külföldről hazaérkezettekről suttognak. Ám olyat is hallani, hogy a rendőrök járőröznek, és valakit már megbüntettek harmincezer hrivnyára, mert nem viselt kesztyűt és maszkot az utcán. Ezt hallva néhányan azonnal autóba pattantak és a legközelebbi városig meg sem álltak, csak hogy maszkot szerezzenek.

– Nincs kijárási tilalom Tiszapéterfalván és társközségeiben, viszont hangsúlyozzuk, ne róják az utcákat feleslegesen,

csak élelmiszerért menjenek a boltba és kerüljék az egymással való érintkezést – szögezte le Tóth Bálint polgármester. – Az emberek meg vannak ijedve. A boltokban fertőtlenítenek, a kilincseket is rendszeresen áttörlik, viszont fokozottan oda kell figyelnünk magunkra. A gyógyszertárunkba sajnos már nincs maszk és kézfertőtlenítő, így a legfontosabb, hogy otthon maradjanak és rendszeresen kezet mosnak, illetve ne érintsék meg az arcukat. Sokan hazajöttek külföldről, viszont a környéken még senki sem jelentkezett a családorvosánál koronavírusra utaló tünetekkel. Légúti megbetegedéssel, mandulagyulladással fordulnak orvoshoz.

Nevetlenfalunál az ukrán–román határ nyitva áll a teherforgalom előtt. Nem újdonság, hogy olykor a falu közepéig vesztegelnek a kamionok.

– Vannak, akik zúgolódnak miatta, de megnyugtató, hogy a sofőrök feleslegesen nem szállnak ki a járműből, többségük kesztyűben és maszkban van, így mennek be a boltokba – tájékoztatott Oroszi József polgármester. – A nagyobb élelmiszerüzletek nyitva vannak, a többi egység a rendeletnek megfelelően bezárt. Ez okoz is némi fennakadást, mivel agrárközség vagyunk.

Jó az idő, a földművesek dolgoznának, de nem tudnak műtrágyát, illetve növényvédő szereket vásárolni, mivel a gazdabolt is zárva.

– Hogyan birkóznak meg a külföldről hazaérkezett falubeliekkel?

– A legutóbbi adatok szerint valamivel több mint hatvan vendégmunkás jött haza. A családorvos megkapja a határon átlépők jegyzékét, mindenkiről tudomásunk van, igyekszünk felvenni velük a kapcsolatot. A többség betartja az otthoni karantént, viszont a fiatalabbakkal nehezebben bírunk. Fel kell fogniuk, hogy ha az ő állapotuk nem is lesz súlyos, elfertőzhetnek valakit, akié igen. A külföldről hazaérkezett személlyel egy háztartásban élőknek is távolságot kellene tartaniuk, főleg az idősekre vigyázzanak! Azt tanácsoljuk, és ezt minden platformon hirdetjük is, csak akkor hagyják el az otthonukat, ha nagyon muszáj!

Sajnos előfordul, hogy egy-egy csapat fiatal ennek ellenére a sportpályán randalíroz, de ezt is szigorúan ellenőrizzük.

Azt látom, az emberek megértették a veszélyt, vasárnap szinte üres volt az egész falu. A községben egy gyógyszertár működik, de csak úgy, mint máshol, már nálunk is elfogyott a szájmaszk és a kézfertőtlenítő, az újabb megrendelt tétel még nem érkezett meg. A lakosság nagyobb része át fog esni ezen a betegségen, viszont rajtunk áll, mennyire tudjuk lelassítani a járvány terjedését. Most elsősorban ez a cél.

A kisiskolások szorgalmasak, a nagyok lazábbak

A Nagypaládi Móricz Zsigmond Középiskola pedagógusai attól tartanak, hogy a tanulók lemaradnak a tananyaggal, ugyanis akad néhány diák, akikkel még nem sikerült felvenniük a kapcsolatot.

– Nálunk március 23-tól indult be a távoktatás, mivel a karantén első hetére tavaszi szünetet rendeltünk el, hogy ez idő alatt az oktatók megfelelően felkészülhessenek és elkészítsenek minden szükséges felületet – magyarázta Sőtér Géza. – Naponta átküldjük a tananyagot, a gyerekeket pedig megoldják, lefotózzák és visszaküldik. A TV21 csatorna Oskola műsorában az érettségizők sok hasznos információt szerezhetnek. A végzősök rendelkeznek számítógéppel, az alsóbb osztályokban akad egy-két gyerek, akinek gondot okoz ez a megoldás, őket még nem tudtuk bevonni.

– Milyenek a visszajelzések?

– Attól félünk, hogy nem tudják kellőképp begyakorolni a tananyagot, például a matematika példákat. A feleségem oktatja ezt a tantárgyat. Elmondta, a kisebbek lelkesek, szorgalmasak, szinte rögtön visszaküldik a megoldást, ha hiba van benne, jelzi nekik és újra megoldják. A nagyobbak lazábban veszik. Azoknál a tantárgyaknál, ahol több az elméleti rész, tesztkérdésekkel kérjük számon a tananyagot.

A távoktatás sikeressége nagyban függ a gyerek természetétől és a szülő hozzáállásától. A tanár így nem tud akkora hatást gyakorolni rájuk, mintha a tanteremben lennének, nagy szükségünk van a szülők segítségére.

Sajnos van néhány gyerek, aki nem elérhető, még egyetlen feladatra sem jelezett vissza, nem tudjuk felvenni velük a kapcsolatot.

Bevontuk az osztályfőnököt és megpróbáljuk elérni a szülőt, hogy mielőbb továbbítsa gyermekének a házi feladatot.

A családorvost még nem keresték

Több ugocsai településen is azt terjesztik, hogy a környékről néhány ember már kórházba került koronavírus fertőzéssel. A polgármesterek nem győzik cáfolni a híreket. Megkeresésünkre dr. Pohorilják László tiszabökényi és salánki családorvos is megerősítette, hogy még senki sem jelentkezett nála koronavírusra utaló tünetekkel.

– A környéken még nem tudunk fertőzöttről, ha bárki bármilyen tünetet fedezne fel magán, telefonon kell keresnie a családorvost, nem szabad elhagynia az otthonát! – figyelmeztet a doktor. – Tiszabökénybe hétfői adatok szerint 28-an, Salánkra 33-an érkeztek haza külföldről. Nagyon fontos, hogy mindenki otthon maradjon, mert csak így tudjuk megakadályozni a vírus gyors terjedését.

A teljes megyei körképet a Kárpáti Igaz Szó március 26-i lapszámában olvashatták.
Forrás:
KISZó/Simon Rita/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó