Elfogadták az új ukrán földtörvényt

földtörvény ukrajna parlament

A Legfelső Tanács hétfői rendkívüli ülésén második olvasatban is elfogadta az új földtörvényt, amelynek értelmében feloldják a termőföld-eladás moratóriumát.

Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint 259 képviselő támogatta a törvénytervezetet, amelyhez legalább 226 szavazatra volt szükség a 450 fős törvényhozásban. A jogszabály – amelyhez több mint 600 módosító indítványt nyújtottak be még az utolsó napon is – értelmében 2021. július 1-től megnyitja földpiacát az ukrán állampolgárok előtt. A magánszemélyek maximum 100 hektár termőföldet vásárolhatnak. 2024. január 1-től 10 ezer hektárig az Ukrajnában bejegyzett vállalatok és cégek előtt is megnyitják az ukrán földpiacot, valamint a külföldi állampolgárok és külföldön bejegyzett átláthatóan működő részvénytársaságok előtt, amennyiben azt addig népszavazáson is megerősítik. Viszont a gazdasági vagy egyéb szankciók alatt lévő személyek nem vásárolhatnak termőföldet. A moratóriumot nem oldják fel a kommunális és állami tulajdonú mezőgazdasági földterületek eladására.

A földtörvény elfogadását a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a hitelnyújtás egyik feltételéül szabta meg Kijevnek. Korábban jelentős tüntetések zajlottak a jogszabály ellenében, ám most a veszélyhelyzet miatt azok tiltva vannak.

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó