Magánvélemény: Országos orosz rulett

Nyilvánvaló volt, hogy a koronavírus előbb-utóbb Ukrajnába is betör. Az nem állítható, hogy világjárvány teljesen készületlenül érte az ország lakosságát, a döntéshozókat, az egészségügyet. Ezt támasztja alá, hogy nem késtek a központi rendelkezések, a vírus terjedését gátló intézkedések, melyeket több régióban a helyi önkormányzatok további szigorító rendeletei követtek.

Mindezt a zn.ua hírportálon Viktor Ribcsuk is elismeri, viszont elégtelennek tartja. Az Oberih Univerzális Klinika vezérigazgatója így fogalmazott: az önkéntes izolációt sokan vakációként fogták fel, a vezető jogi személyek pedig javaslatként. Az sem lehet véletlen, hogy Arszen Avakov belügyminiszter március 21-én Facebook-bejegyzésében „totális országos karantén” bevezetését szorgalmazta.

Hogy az illetékesek milyen eredményesen szervezték meg a védekezést, azt csak a végeredmény ismeretében dönthetjük el. Az viszont, hogy sokan – Viktor Ribcsuk kifejezésével élve – vakációként fogják fel a helyzetet, azt számos tény igazolja.

Ternopil megye egyik városában 400 személyt kellett elkülöníteni, mert kapcsolatba kerültek egy pappal, akiről kiderült, hogy fertőzött. Minden tiszteletem a hívő embereké, s lehet, hogy korábbi tapasztalataik miatt számosan inkább bíznak a fentebbvalóban, mint a földi hivatalokban, de azért – főként rendkívüli helyzetekben – a józan belátás is célravezető eljárás lenne. (Követendő példaként emelendő ki a kárpátaljai történelmi egyházak híveik megóvását célzó intézkedései.)

Elgondolkodtató történetekért nem kell a hágón túlra menni. Dr. Jakab Lajos badalói családorvos Facebook-oldalán közölt nyílt levele az emberi felelőtlenség megdöbbentő esetét tárja elénk. A bereg-vidéki településbe mintegy hatvanan tértek haza külföldről, közülük csak egy(!) jelentkezett a családorvosi rendelőben. A kocsmában azonban jóval többen, mely – mint a doktor nyílt leveléből kiderül –a tiltás ellenére a múlt hét csütörtökén és péntekén is nyitva tartott…

Úgy tűnik, sokan hajlamosak arra, hogy a szó szoros értelmében orosz rulettet játsszanak. Nem árt tudatosítani: most a fegyverben nem csak egy golyó van, sőt tele a tár, s környezetünket, szeretteinket is veszélyeztetjük.

Forrás:
KISZó/Horváth Sándor

Post Author: KISZó