Miniszterek keringője: Porosenko kipróbált emberei tértek vissza

marcsenko sztepanov

A hatalompárton belüli háttéregyeztetések nyomán csak megszavazták az új pénzügyminiszter és az új egészségügyi miniszter kinevezését. Mindkét személy magas posztot töltött be az előző elnök, Petro Porosenko idején is.

Amint arról a KISZó Online elsőként informált, a kijevi törvényhozásban ugyan menesztették az eddigi minisztereket, de a helyükre jelöltek nem kapták meg a szükséges voksmennyiséget, ami egyértelműen belső konfliktusra utal a Nép szolgáján belül. A történések megerősítik a hatalompárton belüli törésvonalakról terjedő híreket.

A háttérben zajló egyeztetések nyomán aztán végül csak kinevezte a parlament a két új minisztert. Elődjeik, Igor Umanszkij a pénzügyi, míg Ilja Jemec az egészségügyi tárca élén, új negatív rekordot állítottak fel azzal, hogy egy hónapig sem tölthették be posztjaikat.

Az új pénzügyminiszter Szerhij Marcsenko lett, aki Petro Porosenko elnöksége idején már volt a tárca helyettes vezetője, és az elnöki hivatalban is ugyanilyen rangban dolgozott. Sőt, már Viktor Janukovics egykori elnök idején is az elnöki adminisztráció helyettese volt.

2019 nyarán Volodimir Grojszman korábbi miniszterelnök csapatában vágott neki a parlamenti választásoknak, sikertelenül.

A koronavírus terjedése idején kulcsfontosságúnak számító egészségügyi minisztérium élére is kipróbált személy került.

Makszim Sztepanov a donecki egyetem orvosi karán végzett, Porosenko elnök hivatali idején volt az állami adóhatóság vezetőjének helyettese, az állami Ukrajna-nyomda vezérigazgatója, két éven át Odessza kormányzója.

Posztjáról a tavalyi elnökválasztás első fordulója után mozdította el Porosenko, miután vita támadt köztük. Sztepanov az Igor Kolomojszkijjal bizalmas viszonyt ápoló Igor Palicja befolyásos üzletember sógora, úgy mellékesen. Az új tárcavezető nemrég dilettantizmussal vádolta meg a kormányt és a szaktárcát, ahogyan az a világjárvány ukrajnai kihívásaira reagál.

Elemzők szerint a két korábbi miniszternek, Umanszkijnak és Jemecnek azért kellett távozniuk, mert túlságosan függetleníteni szerették volna magukat. A pénzügyminiszter például ragaszkodott az adóhatóság és a vámszolgálat országos parancsnokának a távozásához, de más befolyásos körökben ezt ellenezték.

Forrás:
KISZó/Korrespondent

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó