Koronavírus-körkép: kinyithatnak a piacok, de még nagyobb szigorúság lesz

piac kárpátalja

Összesen 120 új megbetegedést regisztráltak Ukrajnában 24 óra alatt, 17-re nőtt az elhunytak száma. Az egészségügyi tárca adatai alapján a fertőzöttek 63,5 százaléka 30 és 60 év közötti. A külügyminisztérium közlése szerint külföldön jelenleg 32 ukrán beteget kezelnek, eddig négy ukrán állampolgár halt bele külföldön a Covid-19 betegségbe.

Magyarországon újabb betegeknél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 525-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, eddig 20 halálos áldozata van a járványnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral, és megállapodtak, hogy Németország 150 millió euró hitelt ad Ukrajnának a koronavírus-járvány elleni küzdelemre, tájékoztatott az ukrán államfő hivatala. A közlemény szerint az ukrán elnök és a német kancellár megvitatták a világjárvány jelenlegi helyzetét, valamint eszmét cseréltek a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében saját országaikban meghozott gyakorlati intézkedésekről. Megegyeztek, hogy kidolgozzák a járvánnyal kapcsolatos információcsere módját, különös tekintettel a betegség kezelésére bevezetett egészségügyi előírásokra.

Közben Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester beszámolt arról, hogy az ukrán fővárosban létrehoztak egy speciális megfigyelőközpontot az önelszigetelés szabályai betartásának ellenőrzésére. A központ adatai alapján március 11. óta 37 ezer kijevi tért haza külföldről, 435-en kerültek kapcsolatba fertőzöttekkel, és 107 a megerősített fertőzött, akik közül néhányat otthon kezelnek. Klicsko emlékeztetett, hogy a külföldről hazatérőkre vonatkozó – múlt péntektől megszigorított és kötelezővé tett – önelszigetelés megszegőit az első esetben 17 ezer hrivnya bírságra büntetik, második esetben már ennek a duplájára, harmadik alkalommal pedig már büntetőjogi felelősségre vonás következik.

Az elnöki hivatal közlése szerint az országban mostanáig 61 intézményt készítettek elő a külföldről érkezett ukránok egészségügyi megfigyelésre történő elhelyezésére, ezek szállodák és szanatóriumok. A karanténba helyezetteknél várhatóan az 5-6. napon laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeznek, és azokat, akiknél ennek eredménye negatív lesz, hazaküldik házi karanténba. Ez az elnök napi szokásos, az illetékes miniszterekkel és a rendfenntartó szervek vezetőivel tartott egyeztetésén hangzott el.

Szerhij Dejneko, a határőrszolgálat vezetője arról tájékoztatott, hogy az elmúlt napban a korábbinak felére csökkent a személyforgalom Ukrajna határain: mintegy 4800 ukrán lépett be az országba, közülük 1300-an érkeztek gyalog a határhoz, és kedden nem képződtek sorok az átkelőknél. A karantén elrendelése óta 160 ezren tértek már haza.

Az egészségügyi minisztérium rendeletében engedélyezte a helyi önkormányzatoknak, hogy megnyissák az élelmiszerpiacokat a karanténkorlátozások szigorú betartása mellett.

Mint arról már írtunk, Arszen Avakov belügyminiszter szerdán dühös hangú Facebook-bejegyzésben közölte, nem járul hozzá, hogy újabb charterjáratok induljanak a koronavírus-járvány közepette még mindig külföldön tartózkodó ukránok hazaszállítására. A minisztert felháborította egyes hazahozott ukránok viselkedése, akik elutasították, hogy szállodába költözzenek az egészségügyi megfigyelésük érdekében előírt karantén idejére. Avakov emlékeztetett rá, hogy Volodimir Zelenszkij elnök már március 13-án kérte a külföldön tartózkodó ukránokat: haladéktalanul térjenek haza, mert a koronavírus-járvány veszélye miatt lezárják a határokat. Ennek ellenére a következő napokban is voltak, akik elutaztak Balira nyaralni, majd rá két hétre, a határzár véglegessé tétele után követelték a hazahozatalukat, amit az állam mindennek ellenére a héten meg is tett. Ezek után “jogaikra hivatkozva” nem hajlandók alávetni magukat a kötelező karanténnak – írta Avakov, egyesen “disznóságnak” nevezve viselkedésüket. A belügyminiszter azt állította, hogy Kijevben – ahol magasan a legtöbb a fertőzött Ukrajnában – a betegek 75 százaléka külföldről tért vissza, a többiek pedig tőlük kapták el a vírust.

Szlovákiában egy egész sor gyakorlati intézkedésről döntött a kormány a járvány terjedésével összefüggésben. Közéjük tartozik, hogy – bár az oktatási intézmények működése visszavonásig továbbra is szünetel – péntektől, szigorított higiéniai előírások mellett ismét megnyithatnak az iskolai étkezdék, amivel a szociálisan nehéz helyzetben lévők étkeztetését kívánják megoldani. A szükséghelyzet időtartamára ezer euróra emelik az állami és városi, illetve községi rendőrség által – a kór terjedésének megakadályozását célzó intézkedések megszegése miatt – kiszabható bírságokat. A hivatali ügyintézés visszafogásának szándékával döntés született arról, hogy a hivatalos okmányok – többek közt a személyi igazolványok és a külföldiek tartózkodási engedélyei – a szükséghelyzet visszavonásáig akkor is érvényesek maradnak, ha közben lejártak. Az iparűzési engedélyek az eddigi legkevesebb fél év helyett egy hónapra is felfüggeszthetők lesznek. Közben az országban újabb 27 személynél diagnosztizálták a Covid-19 fertőzés kórokozóját, a kórnak Szlovákiában egyelőre nincs ismert halálos áldozata.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó