Széljegyzet: Korszerű(tlen) bürokrácia

Nemrég 25 éves lettem. Ahogy illik, első dolgom az volt, hogy a törvényeknek megfelelően meghosszabbítsam személyi igazolványom érvényességét. Negyedszázadot betöltött ismerőseimtől érdeklődtem, mi a teendőm e jeles esemény méltatása utáni napokban.

Mivel még a régifajta, papír alapú, lapozható” paszporttal” rendelkezem, a legkézenfekvőbbnek a hosszú idők óta alkalmazott fényképragasztás tűnt. Én azonban modern akartam lenni, úgy döntöttem, az új, ID-kártya formátumú személyi igazolványt igénylem.

Tanulmányoztam az interneten elérhető információkat, a szükséges dokumentumok listáját, a beadás feltételeit.

Mint kiderült, az első ilyen okmányt a lakcím szerint illetékes okmányirodában lehet kérelmezni. Előzetes időpontkérés után meg is érkeztem a helyszínre, ahol az első figyelmeztető jel az volt, hogy nem működött a POS-terminál (pénzbefizetésre alkalmas automata).

Elérkezett az idő, villant is a képernyőn a sorszámom. A szobába belépve kedves arcok, segítőkész ügyintézők fogadtak. Ám sokra nem mentem ezzel, ugyanis egyetlen terminál fogadja a szolgáltatás díjának befizetését, méghozzá az, amelyik ideiglenesen nem üzemel. A legérdekesebb számomra mégis az volt, hogy elvárás az előrefizetés, tehát, már a befizetést igazoló csekkel a kezemben kellett volna alázatosan jelentkezzem az igénylés elfogadásához.

Na, nem baj, gondoltam magamban, fordulok egyet, és befizetem a legközelebbi bankban. Sajnos ez sem állta meg a helyét. Mivel már késő délután volt, másnapra foglaltam új időpontot. Biztattak, addigra megjavítják a terminált is. Vagy, ajánlották, ragasszak a hagyományos személyi igazolványba fényképet. Megörültem, hiszen akkor nem kellene visszajönnöm. Tévedtem. Két fotóra lett volna szükség, nálam viszont sajnos csak egy volt. Így maradt a másnap.

Készültem, otthon – minden eshetőségre felkészülve – besüllyesztettem a pénztárcámba a fényképeket. A következő napon, mivel már nagyon untam a hivatalnak a packázását, a hagyományos ragasztásos módszer mellett döntöttem. Megírtam a szükséges kérvényt, remélve, egy fotó fixálása pár percnél nem vehet többet igénybe. Újfent mellélőttem.
Közölték, igaz, szívélyesen, hogy egy hét múlva mehetek a dokumentumért, ami létezésem legfőbb igazolása.

Hát így igényeltem én új típusú személyit. Vagyis igényeltem volna.

 

Forrás:
KISZó/Csuha Ivett

Post Author: KISZó