Koronavírus-körkép: Kárpátalja is felkerült a “haláltérképre”

ukrajna vírus járvány védekezés

Életbe léptek hétfőn Ukrajnában azok az új korlátozó intézkedések, amelyekről már olvashattak honlapunkon. Ezt a kormány a múlt héten rendelte el. Statisztikailag csökkent a megbetegedettek száma is, amiről Viktor Ljasko tiszti-főorvos mondott véleményt.

Az április 6-tól életbe léptetett szigorítások értelmében egyebek mellett tilos arcmaszk és személyes iratok nélkül nyilvános helyen, illetve közterületen tartózkodni.

Ezenfelül kötelezővé tette a kormány a hatvan évesnél idősebbek önelszigetelését. Ők csak két kilométeres körzeten belül mehetnek ki otthonukból, és csakis élelmiszer- vagy gyógyszervásárlás, illetve napi legfeljebb kétszeri háziállat-sétáltatás céljából. A közterületeken legfeljebb kettesével járkálhatnak az emberek. Tiltott lett a szabadtéri sportlétesítmények, játszóterek, parkok és vízparti területek látogatása is. Háziállatokat mostantól egyszerre csak egy ember sétáltathat.

Az ukrán kormány utasítására keddtől összesen csak 19 közúti határátkelőhely marad nyitva, amelyen kizárólag saját tulajdonú gépjárművel lehet majd áthaladni. Kárpátalján három átkelő működik: Szlovákia vonatkozásában az ungvári, Magyarországnál a csapi, Románia esetében a nevetlenfalui. Ugyanakkor Ukrajnából kifelé senkit sem engednek, legfeljebb csak akkor, ha tartózkodási engedélye van egy másik államban.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál érdeklődésére az állami határőr-szolgálat kifejtette: ha a szomszédos állam a határátkelőhöz nem engedi be a gyalog érkezőket, akkor értelemszerűen megszűnik az a gyakorlat is, hogy az ukrán oldalról buszokat küldenek értük, és azokkal szállítják át őket a járművek számára fenntartott, azaz nem gyalogos átkelőkön.

Ukrajnában hétfőre egy nap alatt hat új esettel, 38-ra emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 68-cal 1319-re. A betegségből eddig 28-an gyógyultak fel az országban. Magyarországon újabb betegeknél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 744-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, eddig 38 halálos áldozata van a járványnak.

Amint azt közöltük, Kárpátalján meghalt az első beteg, egy nő, aki súlyos állapotban, lélegeztetőgépen volt. A KISZó Online-on arról is olvashattak, hogy Ungváron egy 28 éves segédlelkész is megfertőződött egész családjával – feleségével, szüleivel és féléves kisgyermekével – együtt. Neje és a csecsemő kivételével valamennyien kórházba kerültek.

Belehalt a Covid-19 betegség szövődményeibe hétfőn egy 57 éves pap is Ternopil megyében. A hétvégén Umanyban egy amerikai állampolgárságú haszid zsidó zarándok halt bele a betegségbe: mostanra kiderült, hogy felesége és két gyermeke is fertőzött.

Ukrajna már az 53. helyen áll az országok között a koronavírus elterjedtségében a Johns Hopkins egyetem statisztikája szerint.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó