Mintegy 11 ezer ukrán állampolgár tért haza egy nap alatt

záhony ukránok hazatártek

Csaknem 11 ezren tértek haza Ukrajnába a szombati nap folyamán, közülük mintegy 5,2 ezren érkeztek gyalogosan a határátkelőkhöz – számolt be vasárnap közleményben az ukrán állami határőrszolgálat.

A gyalog érkezőket az ukrán állami hatóságok szállították át járművekkel a határon. A jelentés szerint sorok vasárnap reggel nem alakultak ki az átkelőknél. A belépők testhőmérsékletét ellenőrizték, koronavírus-fertőzés jelét a határokon szolgálatot teljesítő orvosok senkinél sem észlelték.

A védelmi tárca vasárnapi jelentése alapján az ukrán fegyveres erők tagjai közül jelenleg 114-en vannak karanténban, illetve önelszigetelésben, eddig három katona fertőződött meg igazoltan koronavírussal.

Az ukrajnai egyházegyesítés után Moszkvához hű maradt ukrán ortodox “szárnyhoz” tartozó kijevi Pecserszka Lavra kolostor- és templomkomplexum vasárnap – egy héttel az ortodox húsvét előtt – bejelentette, hogy bezárja kapuit a hívek előtt az országos karantén feloldásáig, és mostantól online közvetíti a szertartásokat. Közölték azt is, hogy a kolostor minden tagja, beleértve vezetőjüket, Pavlo metropolitát laboratóriumi tesztet végeztetett koronavírusra, az eredményeket néhány napon belül tudják meg.

 

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó