Létezik tökéletes ajándék az édesanyák számára?│KISZó-szempont

anyák napja virág gyerek anya

„Anyák napja a legszebb ünnepünk” – szokta volt énekelni rengeteg óvodás és iskolás. Világszerte elterjedt ünnep, de más-más időpontban méltatják. Mi, a magyar példa szerint május első vasárnapján ünnepeljük, míg Ukrajnában egy héttel később köszöntik az édesanyákat. Miért fontos számunkra-e nap? – kérdezte a KISZó Kacsó Gézát, a Bátyúi Református Egyházközség lelkipásztorát.

– Mit mond a Biblia az édesanyákról?

– A Biblia tanítása szerint a gyermek Isten ajándéka, az anyaság pedig a nők egyik legszebb hivatása. Az 1 Mózes 13,20-ban Ádám Évának nevezi feleségét, ami azt jelenti „minden élő anyja”. A bibliai asszonyok áldásként tekintettek az anyaságra, és azokban az esetekben, amikor Isten valakinek nem adott gyermeket, buzgón könyörögtek érte. Így tett például Sára, Rebeka, Ráhel vagy Anna.

– Miért fontos, hogy külön is megünnepeljük az anyákat, nagymamákat, dédnagymamákat?

– Ez az ünnep nem gyökerezik a Bibliában, ám a szülők iránti tiszteletre van parancsolatunk. Egy szép ünnep ez, ahol megemlékezünk azokról az asszonyokról, akiknek a legdrágábbat, az életünket köszönhetjük. Az anyákat méltatlanul elhanyagoljuk mostani rohanó világunkban. A gyerek kirepül a családi fészekből, és éli a maga életét, ami így is van rendjén, mert „ elhagyja a férfi atyját és anyját”, mondja Isten igéje is. Mégis fontos, hogy legyen olyan nap, amikor kifejezhetjük a köszönetünket azért a megszámlálhatatlan ajándékért, amit szülőnktől kapunk. Bár többször tudnánk ezt a hálát megmutatni, és nem csak évente egyszer.

– Mivel okozhatjuk számukra a legnagyobb örömöt egész évben?

– Saját édesanyám elmondása szerint ő nem vágyik ajándékokra vagy drága holmikra. A leginkább azt szereti, ha felhívjuk, meglátogatjuk, időt töltünk vele. Az édesanyák önmagukat, az idejüket, erejüket, szeretetüket áldozták (és áldozzák ma is) ránk. Talán az lenne a legnagyobb ajándék, ha ebből adnánk nekik vissza. Nem hiszem, hogy van annál nagyobb ajándék, mintha valaki önmagát adja.

– Mennyire fontos az anyai példa, iránymutatás a családban?

– Szerintem nagyon fontos mindkét szülő példája, jelenléte, szeretete. Mindkét szülő mással tud hozzájárulni a gyerek fejlődéséhez. Az anya a szeretetet, elfogadást, megértést adja (általában), míg az apa inkább a szigort, fegyelmet. Véleményem szerint mindkettő kell. Nem igaz az, hogy a gyereknevelés „asszonyok dolga” csupán. Sajnos azért van sok elkényeztetett, határokat nem ismerő gyerek manapság, mert az apák nincsenek a helyükön, és a legjobb anya sem tudja pótolni az apát. Természetesen a gyerekek otthon tanulják meg a férfi és női szerepeket, az anyaság és apaság példáit is a családból hozzák. Nagyon fontos, hogy mit látnak otthon, mert ezeket a konfliktus-megoldási, együttélési mintákat viszik majd tovább.

– Hogyan viszonyul századunk az édesanyákhoz?

– Az édesanyáknak mindig és minden korban megbecsülés, tisztelet, szeretet jár. Amit egy édesanya tesz, azt nem lehet eléggé megköszönni, meghálálni vagy megszolgálni. Anyának lenni 24 órás hivatás az év 365 napján. Nincs felmentés, szabadság vagy pihenő. A 21. században az édesanyáknak, nőknek sokkal nehezebb dolguk van, mint korábban. Ugyanis nekik nemcsak nőként és anyaként otthon, de a munkahelyen is bizonyítaniuk kell. Ez még több terhet ró rájuk. Az anyák is dolgoznak, emellett el kell végezniük a háztartási teendőket, odafigyelni a gyerekek tanulmányaira, biztos háttért teremteni férjük számára, őrizni a családi tűzhely melegét. Ezért az önfeláldozó munkáért többszörös tisztelet illeti meg őket.

Bara Tünde

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó