Mikor jön a Dinamo Kijev Ungvárra?

minaji FC másodosztály

Júniusban indulhat újra az ukrán labdarúgó-bajnokság, a szezon várhatóan július végén zárul majd, az elmaradt kupameccseket nyáron pótolhatják – jelentette be Andrij Pavelko, az Ukrán Labdarúgó Szövetség elnöke, miután  videókonferencián egyeztetett a megyei szövetségek vezetőivel.

Az ukrán bajnokságot márciusban függesztették fel a koronavírus-járvány terjedése miatt. A kupadöntőt május 13-án rendezték volna, de már biztos, hogy elmarad, hiszen az elődöntőknél leragadt a sorozat.

Pavelko a megbeszélést követően közölte, hogy minden régióban aggodalommal figyeli a koronavírussal kapcsolatos híreket, ugyanakkor mindenki ráhangolódott már az újrakezdésre. A szövetség elnöke arról tájékoztatott, hogy egy hét múlva tartanak egy újabb videókonferenciát, ahol megvitatják majd az aktuális járványhelyzetet, és az egészségügyi minisztérium ajánlásait, ami a sportesemények engedélyezésére vonatkozik. Ezek alapján döntenek majd a folytatásról, ugyanis május végéig tájékoztatni kell az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA) a bajnokság folytatásának menetéről és a lebonyolítás módjáról.

– Azon leszünk, hogy június és július folyamán befejeződjön a bajnokság, a kupasorozat lezárását is erre az időszakra tervezzük – fogalmazott Andrij Pavelko.

– Az alsóbb osztályokban nincsenek elragadtatva a labdarúgó szövetség terveitől – ezt már Szerhij Makarov mondta. Az Ukrán Professzionális Labdarúgóliga (PFL) elnöke közölte, hogy a másodosztályban szereplő Minaji FC és a Csornomorec bejelentette, hogy nem látja értelmét a bajnokság folytatásának. A két klub vezetői a közelmúltban egy egyeztetés során, világosan kifejtették álláspontjukat, mely szerint túl sok idő telt el az újrakezdéshez – emlékeztetett Makarov.

A két klub azzal takarózik, hogy a korlátozásokon lazító kormányprogram túl felületes, a kluboknak konkrétumokra van szükségük a folytatáshoz. Mint például a helyközi járatok újraindítása, a vendéglátás és a szállodaipar megnyitása. Amennyiben a korlátozó intézkedéseket nem egységesen, minden megyére kiterjedően oldják fel, akkor abból komoly gondok adódhatnak. A stadionok fertőtlenítése és a játékosok tesztelése további terhet róna a klubokra, emlékeztettek arra, hogy egyetlen koronavírus gyorsteszt 1000 hrivnyába kerül.

A labdarúgóliga elnöke is osztja ezen klubok aggodalmát, szerinte is nagyon sok kérdést és aggályt vet fel a folytatás, mert mi van akkor, ha valamelyik csapat játékosa pozitív koronavírus-tesztet produkált.

„Karanténba rakjuk a csapatot, vagy ismét szüneteltjük majd a bajnokságot” – fogalmazott Szerhij Makarov.

Mihajlo Kopolovec, a Minaji FC sportigazgatója ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy megoldható az újrakezdés, de a színvonal a nullával lesz egyenlő.

– A kialakult helyzet komoly nehézséget jelent mindenki számára – vélekedik Kopolovec. – Egyetlen csapat sem szeretné végigjátszani már ezt a bajnokságot. Mi labdarúgók természetesen szeretnénk visszatérni a pályára, hiszen két hónapja otthon ülünk, nincsenek sem edzések, sem pedig mérkőzések. De jelen esetben nemcsak a klubérdekekről beszélünk.

Szurkolók nélkül, üres lelátók előtt nincs értelme focizni.

Technikailag ugyan megoldható a folytatás, de a színvonal a nullával lesz egyelő  – emelte ki a sportigazgató, aki szerint több edző is ezen a véleményen van. Ugyanakkor hozzátette, azt is elfogadják ha a szövetség a folytatás mellett dönt, igaz, nem lesz könnyű futballozni.

Az Ukrán Kupa elődöntőit április 15-re írták ki, mint ismeretes, a Minaji FC a Dinamo Kijevet fogadta volna. A másik ágon Mariupol–Vorszkla párharc következik. A két csapat a legutóbbi kupasorozatban a negyeddöntőben találkozott egymással, akkor a Dinamo nyert 3–1-re. Saját és a kárpátaljai labdarúgás történetének eddigi legjobb eredményét érte el a minaji klub azzal, hogy bejutott az Ukrán Kupa elődöntőjébe. Vaszil Kobin együttese 1–1-es döntetlen után idegtépő tizenegyespárbajban győzte le a vele azonos osztályban szereplő Ingulec Petrovo csapatát.

Andrij Pavelko egyébként a kupa elődöntőjével kapcsolatban pénteken azt nyilatkozta, hogy mindkét elődöntőben használnák a videóbíró, vagy röviden a VAR-rendszert. Ugyanakkor hozzátette, hogy a mariupoli és az ungvári stadion egyelőre nem áll készen arra, hogy alkalmazzák ezt a technológiát. Így egyelőre elemzik ennek a lehetőségét, ráadásul ha meg is teremtik a feltételeket, akkor a mérkőzéseket két különböző napon kell megrendezni. Korábban szó volt arról, hogy a Minaj Aréna nem felel meg az előírásoknak és a Dinamo elleni mérkőzést az ungvári Avangard-stadionban rendezik meg.

A harmadosztályban szereplő másik kárpátaljai professzionális egylet, az Ungvári FC markánsan nem zárkózik el a folytatástól. Vadim Gyergy sportigazgató azt nyilatkozta, ha a mezőny nagy része a folytatás mellett dönt, rajtuk nem fog múlni.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó