Vigyázat: támadásba lendültek a kullancsok

Elkezdődött a kullancsszezon, melynek csúcsa évente április-májusban figyelhető meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatója alapján a kullancs-encephalitis megbetegedések száma egyrészt a klímaváltozás, másrészt a kültéri szabadidős tevékenységek népszerűsége okán egész Európában növekszik. A WHO szerint a betegség évről évre fokozódó problémát jelenthet a kontinensen, hiszen már olyan helyekről is érkeznek bejelentések, ahol korábban a probléma nem jelentkezett. Egyes országokban 200 százalékkal nőtt a megbetegedések száma, másutt 60 százalékos emelkedést tapasztaltak a szakemberek. A szakértők szerint az enyhe tél miatt idén a tavalyinál is nagyobb kullancsinvázióra számíthatunk.

A veszélyes vérszívót ma már nemcsak egy erdei kiránduláskor, hanem akár saját kertünkben üldögélve is „beszerezhetjük”. Sőt, órákkal azután is befúrhatja magát testünkbe, miután már visszatértünk otthonunkba, ugyanis megmarad a ruhaneműn, más tárgyakon. De a virágokkal, a kutyával is bekerülhet a házba.

 Évente közel húszezren fordulnak orvoshoz kullancs okozta csípés kapcsán.

Sajnos, az emberek először megpróbálják maguk eltávolítani a vérszívót, többségüknél ilyenkor bent marad a kullancs feje a bőrben, s csak a sikertelen próbálkozás után fordulnak szakemberhez.

Évről évre viták folynak arról, melyik a legmegfelelőbb módszer a kullancs bőrből való eltávolítására.

A szakemberek azonban azt ajánlják, amennyiben hazaérkezésünk után kullancsot találunk magunkon, forduljunk orvoshoz, aki szakszerűen megszabadít bennünket a kis vérszívótól. A parazita bevizsgálását az egészségügyi minisztérium kárpátaljai megyei laboratóriumában lehet megejteni – mondta el a Kárpáti Igaz Szónak Halina Szitnik, a laboratórium vezetője.

– A kullancs-encephalitist (agyvelőgyulladás) és a veszélyes Lyme-kórt is terjesztő parányi élősködőktől a rovarriasztók és a gondos vizsgálat védi meg az embert. Az agyvelőgyulladásból a megbetegedettek döntő többsége 3-4 hét alatt szövődmények nélkül felgyógyul, de előfordulhat végleges izombénulás, sőt, nagyon ritkán, halál is.

A kullancson kívül a vírus terjedhet beteg állatok (tehén, kecske) nyers tején keresztül is.

A másik bakteriális fertőzés a Lyme-kór – mondta el a Kárpáti Igaz Szónak Halina Szitnik. –Erre akkor kell gondolni, ha egy-két hét után a szúrás helyén gyorsan terjedő pirosság jelenik meg. Ez pár héten belül kezelés nélkül is elmúlhat, a beteg azonban nem gyógyul meg. Megnagyobbodnak a nyirokcsomók, megbetegedhetnek az ízületek, a belső szervek, s az idegrendszer is. Ezért kullancscsípés után feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Tudni kell, hogy nem minden kullancs fertőző, mondta el a szakember.

Mivel megyénk e szempontból nem tartozik a veszélyeztetett zónák közé, a védőoltás sem indokolt. Ezért a megfelelő előírások és óvintézkedések betartásával és „ellenfelünk” megismerésével nyugodtan hódolhatunk a természetjárásnak. Kiránduláskor ajánlatos zárt ruházatba öltözni. Viseljünk magas nyakú, hosszú ujjú pulóvert, alul zárt nadrágot. Ruhánk legyen világos, hogy könnyen ét tudjuk vizsgálni magunkat és társainkat, készüljön sima anyagból, hogy az öltözékre került kullancsot azonnal észrevehessük. Nem feledkezhetünk meg a fejfedőről sem. Biztonságunkat fokozhatjuk a különböző kullancsriasztó szerekkel.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó