Maradandó alkotások karantén idején│KISZó-portré

A karantén idején sokan gondban vannak, mivel töltsék a hirtelen rájuk szakadt rengeteg szabad időt, de azok tábora is nagy, akik értelmes és hasznos dolgokkal foglalkoznak. A Bótrágyon élő Molnár Henrietta ez utóbbiak közé tartozik, irigylésre méltó kézügyességének köszönhetően csodás hímzéseket készít. De erről később. Henrietta több mint tíz éve a turisztikában tevékenykedik, ami most szinte teljesen leállt. Hogy mire számíthatunk a későbbiekben, beszélgetésünk során erről is érdeklődtünk tőle.

– Három éve vagyok a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács munkatársa, de korábban is ebben a szakmában tevékenykedtem, hét évig a Beregszászi Turisztikai Információs Központban dolgoztam. Így van rálátásom a Bereg-vidék idegenforgalmának alakulására, fejlődésére. 2008-ban álltam munkába az információs központban, és akkor bizony virágzott az ágazat. Annyi turista fordult meg a szuveníreket árusító ajándékboltban, hogy nem győztem őket kiszolgálni.

2014-ben megtorpant a folyamat, ám a 2018-2019-es év újra fellendülést hozott.

Erre a mostani borzalomra senki sem számított. El sem tudjuk képzelni, hogyan és mikor fog ismét helyreállni a forgalom, a következő hónapok nagyon nehezek lesznek.

– Önök dolgoznak?

– Igen, most már több mint egy hónapja otthonról intézem az ügyeket. Nem lenne egészséges teljesen leállni, a papírmunkát, a pályázatokat saját számítógépünkön is csinálhatjuk. Azt, hogy a nyári fesztiválokkal, tanfolyamokkal mi lesz, nem tudjuk. Ha véget ér a karantén, valószínűleg már okosabbak leszünk, megbeszéljük majd, hogyan tovább, teljesen elmaradnak-e a fesztiválok Kárpátalján, vagy csak tolódnak.

Ideje tehát Henriettának is sokkal több van, mint máskor, bár igaz, hogy faluhelyen akad tennivaló a kertben, a gyümölcsösben, és esténként a hímzés is előkerül, amivel már – ahogyan az elején is kiderült – sok éve foglalkozik.

– Tizenhat évvel ezelőtt, a fiam, Kristóf születésekor kezdtem el hímezni.

Rossz alvó gyerek volt, így hosszú éjszakákon keresztül én is ébren voltam, le kellett kötni magam valamivel, akkor kezdtem el a keresztszemes hímzést. Nem egyszerű munka, nagyon oda kell figyelni, mert ha elszámolok egy szemet, a visszakeresése, a lebontása sok vesződséggel jár. Az első munkám egy babaköszöntő volt, ezekből nagyon sokat készítek ajándékba.

De főképpen képeket és abroszokat varrok. Mostanában mikro hímzésbe kezdtem, ez nagyon igénybe veszi a szemet, ezért egy nap varrás után legalább két napig pihentetnem kell.

A legújabb ötletem az ékszerek készítése: egy nyakláncmedál már készen is van, szintén mikro hímzéssel, emellé jár majd a fülbevaló és karkötő.

Arra a kérdésemre, hogy honnan veszi az ötleteket, Henrietta elárulta, az internetről rengeteg mintát tölt le. Az alapanyagot online vásárolja. Az eltel évek alatt legalább 25 képet varrt, a legnagyobb – fél négyzetméteres – megvarrása egy évet vett igénybe. De a sokkal kisebb (20*25 cm), mikro hímzéses képek szintén egy évig készülnek. Az asztali terítők és ajtódíszek is népszerűek. Henrietta tevékenysége is jó példa arra, hogy bezárva is lehet alkotni, valami szépet, valami értékeset, valami maradandót.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó