Május 7-ig még alá lehet írni a nemzeti régiók védelméről szóló kezdeményezést

dr. szili katalin kiszó

Már csak három nap áll a rendelkezésre ahhoz, hogy összegyűljön a nemzeti régiók védelméről szóló polgári kezdeményezés európai elfogadásához szükséges aláírásszám. Fontos, hogy minél többen aláírják a Székely Nemzeti Tanács által indított kezdeményezést, hisz az őshonos kisebbségben élők jövőjét meghatározó ügyről van szó, hangsúlyozza dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott.

“2020 az Országgyűlés döntése értelmében – a trianoni békediktátum centenáriuma okán – a nemzeti összetartozás éve. Soha nem látott kihívás elé állított ez az esztendő mindannyiunkat, de arra is lehetőséget adott, hogy fölmutassuk összetartozásunk lényegét: azt, hogy óvjuk és segítjük egymást, szolidárisak vagyunk és odafigyelünk egymásra. Ennek kiváló eszköze a nemzeti régiók védelméről szóló polgári kezdeményezés, amelynek célja, hogy a nemzeti kisebbségek által lakott területek közvetlenül is kaphassanak támogatást az Európai Unió költségvetéséből. A kezdeményezés fontos eszköze az önigazgatásnak, az identitás megőrzésének és a szülőföldön való boldogulásnak.

A jelenlegi helyzetben kiemelten fontos, hogy a politikai csatározások helyett az összefogást erősítsük az anyaországban és határon túl, még akkor is, ha vannak, akik honfitársainktól még a megelőzés eszközeit is sajnálják. Arra kérek mindenkit, szánjon egy percet a nemzeti régiók védelméről szóló polgári kezdeményezés aláírására, hisz ezzel a külhoni magyarság szülőföldön való megmaradását segíti” – áll az Országgyűlés volt elnök asszonyának, autonómia ügyekben illetékes miniszterelnöki megbízott közleményében.

Hosszú Katinka is aláírta a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését, hogy az Európai Unió a jövőben sokkal jobban figyelembe vegye a különböző régiók nemzeti jellegzetességeit, mint jelenleg. A május 7-ig tartó gyűjtés célja, hogy a nemzeti kisebbségek önállóan is pályázhassanak uniós forrásokra.

“Úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hogy mi, magyarok összetartsunk, és csak azért mert ők a határon túl vannak, attól függetlenül ugyanúgy magyarok. Ők azóta is, mióta elszakadtak és határon túl kerültek, őrzik a kultúránkat és nagyon küzdenek azért, hogy a közösségeik megmaradjanak. Remélem, hogy összefogunk és ezt tovább tudjuk vinni, hogy így segítsünk nekik” – fogalmazott a háromszoros olimpiai bajnok úszó.

„Én is rengetegszer belehúztam úgy, hogy a magyar zászló volt az úszósapkámon, fogjunk össze, hajrá, magyarok, írjuk alá!” – nyilatkozta a világhírű úszó.

Rajta kívül sok más sportoló is csatlakozott a kezdeményezéshez, például Bölöni László világhírű edző. A Székely Nemzeti Tanács még tavaly annak érdekében kezdeményezett aláírásgyűjtést, hogy Európa hagyományos nemzeti közösségei, köztük a székelység is megtarthassák identitásukat a saját szülőföldjükön. Ha május hetedikéig összejön hét tagállamból legalább egymillió aláírás, úgy az uniós kohéziós források elosztásánál a jövőben a különböző régiók nemzeti jellegzetességeit is figyelembe kell venniük a brüsszeli döntéshozóknak.

Forrás:
KISZó/NSO

Post Author: KISZó