Koronavírus-körkép: egy nap alatt 19 egészségügyis halt meg

korona nő kijev ukrajna

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, péntekre egy nap alatt 504 új fertőzéses esetet azonosítottak, és ezzel a betegek száma már 14 ezer fölött jár, egészen pontosan 14 195. Kárpátalján 44 új esetet jegyeztek, a betegek száma 644. Magyarországon már 400-hoz közelít az elhunytak száma.

Ukrajnában a betegségben elhunytak száma napi rekordnak számító 21 új esettel 361-re nőtt. A halálos áldozatok között 19 egészségügyi alkalmazott van. Jelenleg 4430-an szorulnak kórházi ápolásra, lélegeztetőgépen 185-en vannak, köztük 16 egészségügyi alkalmazott és egy gyermek.

Ukrajnában eddig 159 155 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el. Közben a parlament törvényjavaslatot fogadott el, amelyben kötelezővé teszi a lakosság tömeges tesztelését a koronavírus kimutatására, mégpedig kiemelten az egészségügyben dolgozók számára. Az előterjesztést a 450 fős törvényhozás 336 tagja támogatta. A törvényjavaslat emellett rendelkezik arról, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akik a koronavírus elterjedése elleni küzdelemben való részvételük miatt kórházba kerültek vagy önelszigetelésbe kényszerültek, a 100 százalékos átlagbér mértékében részesüljenek támogatásban. A javaslat ezen felül lehetővé teszi, hogy orvos gyakornokokat és önkénteseket is bevonjanak a járvány elleni küzdelembe. Ukrajnában egyes elemzők szerint más országokhoz mérten túl kevés tesztet végeztek eddig koronavírusra.

Az ukrán határőrszolgálat pénteken arról számolt be, hogy öt újabb charterjárattal mintegy 800 embert evakuáltak előző nap külföldről Ukrajnába. Az utasok zöme ukrán állampolgár, illetve körülbelül húsz, Ukrajnába beutazási engedéllyel rendelkező külföldi. A repülőgépek közül kettő érkezett Milánóból, valamint egy-egy Koppenhágából, Madridból és Alicantéból. A hazatérőknek két hétre vagy karanténba kell vonulniuk egy kijelölt intézményben, vagy választhatják az önelszigetelést otthonukban, ahol viszont a mobiltelefonjukra letöltött applikáción keresztül ellenőrzik a hatóságok, hogy betartják-e az előírásokat.

A külügyminisztérium pénteken közölte, hogy eddig külföldön nyolc ukrán állampolgár halt bele a Covid-19 betegségbe, jelenleg kórházban 146-ot ápolnak, és 62-en gyógyultak fel a betegségből.

 

 

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó