Mit viseltek a „régi” dobronyi fiúk, férfiak?

A népviselet napja (április 24) alkalmából a nagydobronyi népviselet bemutatásába kezdtünk, melyet e héten az erősebbik nem ruhadarabjainak áttekintésével folytatunk.

A férfiak kétféle vászonnadrágot, „gatyát” hordtak. Az egyik bő, ráncos, felül korcban végződő, derékon madzaggal kötődő, alul rojtos volt. A másik keskenyebb szárú, amit alsónadrágként is viselhettek télen. Kékre is festhették, így munkaruhaként szolgált. A bő nadrágot három darabból varrták: külön a két szárát és a közéjük betoldott ülepet, ún. „palhát”. A másik gatya két szélből készült. Általánosan viselet volt a „priccses” nadrág, melynek felső része bő, térd alatt pedig szűk szabású volt. Ezt a csizmába húzták. A csizma fölött három gomb díszítette.

Lábukon huszárkötésű, rogyós, keményszárú csizmát viseltek. A csizmaszárat zsinórral szegték, illetve lóheredíszt is tettek rá.

Felsőtestükön fehér vászoning volt, mellrészen ráncolva, magasított nyakán gallérral. Nyáron az inget és a gatyát önálló viseletként is hordták. A gatya fölé kék surcot kötöttek. A férfiak ruháinak legszebb darabjait, az ünneplő surcot zsúfolt keresztszemes hímzés díszítette.

Az ingre mellényt vettek, amit „lajbinak” neveznek a helyiek. Volt posztóból készült vastagabb mellény is, amit zsinórral díszítettek. Fonott vagy „csörgős”(fém) „fütyfürütty” gombbal kapcsolták össze. Kétfajta ujjas létezett: a nagyujjas vastagabb posztóból készült, és a télen viselték. Végig gombos, zsinóros, néha hátul a gallér alatt is díszített volt. A másik egy rövidkabát, vékonyabb anyagból, zsinóros díszítésű, általában fekete színű, de a fiataloké kék vagy zöld színben is készült.

Bara Tünde

A cikk Badó Margit történész Nagydobronyi ünnepi textilek és népviselet című előadása nyomán készült, az archív fényképek Varga Sándor helytörténész Fénnyel rajzolt emlékezet című könyvéből származnak.

Hidi Máté hagyományos nagydobronyi viseletben napjainkban
Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó