Bogár Divat Beregszászban

bogár divat beregszász

Három évvel ezelőtt, 2017-ben két fiatal gondolt egyet, és vállalkozást nyitott. Nem akármilyet, mondhatni hiánypótlót, ugyanis ifj. Barna György és felesége, Katalin hagyományőrző hímződét és varrodát kezdett el üzemeltetni. Bátorságot adott számukra az induláshoz barátaik ösztönzése, akiknek már ajándékoztak addig még hobbiként készült munkáikból.

– A vállalkozás ötlete a feleségemtől származik, mint ahogy a névválasztás is: Bogár Divat. Bár Katalinnak hívják, ez így nem igazán hasonlít a bogárhoz, de kislány kora óta Katicának, majd Katicabogárnak becézték, amiből később Bogi lett, s ebből született a Bogár Divat. A vállalkozásunk logója is egy katicabogár, egy tű és egy cérnaszál, ami így együtt egy B betűt formál – kezdte beszélgetésünket ifj. Barna György vállalkozó, a Bogár Divat hagyományőrző hímződe és varroda társvezetője. Majd hozzátette, amikor ők kezdtek el ezzel foglalkozni, még nem volt hasonló vállalkozás, mára persze ez is megváltozott.

– Nagymamám és édesanyám szerettette meg velem a kézimunkázást, varrni, horgolni tanítottak.

Később hobbiból, a saját szórakoztatásomra folytattam a varrást, majd a főiskolai évek alatt barátnőim ruháira hímeztem, ajándékba is készítettem kézimunkákat – vette át a szót Katalin (Bogi). Elárulta, vállalkozásukon belül többnyire hímzéssel foglalkoznak, de varrást is vállalnak. – Mindig is tetszettek a magyar motívumú hímzések, ezért, amikor belevágtunk a kis vállalkozásunkba, elsősorban ilyeneket készítettünk, ám ez sok időt vesz igénybe, így kicsit komolyabbra véve a figurát, hímzőgépet szereztünk be – tette hozzá.

– Mivel kezdtetek, és hol tartotok most? – kérdeztem Györgytől.

– A legelső nagyobb megrendelésre született munkánk az Erdélyi Nemzetközi Labdarúgó Torna emlék egyenpólóinak elkészítése volt. Száznál több pólóra kellett a rendezvény logóját, emblémáját, a település nevét ráhímezni. Később jöttek a ballagótarisznyák, és más, néha extrémnek tűnő kívánságok. Nagyon nagy az emberek képzelőereje, és kreativitása, amit a mi segítségünkkel válthattak valóra. A teljesség igénye nélkül elmondhatom, az elmúlt évek alatt hímeztünk már betűt fehérneműre, vagy kis színes képet, monogramot, törölközőre, sapkára. Készítettünk sálakat, mezeket, egyenruhákat, sérült (vasalóval kiégetett, vagy kiszakadt), ám annál kedvesebb ruhadarabot is mentettünk már meg hímzéssel. Ez sokszor nem egyszerű, mert mi olyan alapanyagra dolgozunk, amire könnyű hímezni, ám ha például selyem, vagy sztreccs anyaggal kell dolgozni, az már jóval nehezebb, de megoldjuk. Olyan kérés is akadt, ami komoly fejtörést okozott, például egy emléktúra emblémájának elkészítése, ugyanis több tucatszor próbálkoztunk, talán a huszonvalahányadik mintával tudtunk már mi is elégedettek lenni, amire azt mondtuk, ezt már mi is szívesen viselnénk.

Szóval megannyi kéréssel jönnek hozzánk, mi pedig igyekszünk minden igényt teljesíteni.

Öröm látni, hogy most már egyre több rendezvényen jelennek meg a hímzett motívumok, az emberek szívesen viselik az adott program egyenpólóját, egyenruháját. Munkáink az utcán is visszaköszönnek, amit nagyon jó látni.

– Saját tervezésű munkáitok vannak?

– Persze – mondta Bogi. – A megrendelésbe mi is beletesszük a saját kreativitásunkat, a megálmodott motívumokat, vagy régi hímzéseket modernebb reprodukcióját. Ugyanis, a magyaros motívumok modern ruhákon való viselése újra reneszánszát éli. Kísérletezgetünk, milyen ruhára mi illik. Pici gyermekek kis ruhácskáinak hímzése gyakori, a szülők az interneten érdekes, frappáns szövegeket néznek ki, s azokat hímeztetik gyermekük ruhácskáiba.

Ezeket általában újszülötteknek, megkeresztelt babáknak ajándékozzák.

– Most egy olyan különleges időszakban élünk, amikor sajnos szájmaszkot kell viselnünk. Jól tudom, hogy maszkokat is készíttek, és ezek is egyediek, úgymond testre szabottak? – érdeklődtem tovább Gyuritól.

– Igen. Felmértük a helyzetet, és láttuk, hogy eléggé nagy igény van a maszkokra, nem beszélve a minőségi darabokról. Ezért úgy döntöttünk, hozzálátunk a maszkok varrásához, hiszen minden felszerelésünk megvan hozzá. Így elkezdtük varrni a háromrétegű, egyedi tervezésű, logóval, designéval ellátott szájmaszkokat, lehetőségeinkhez mérten ajándékba.

Van, aki idézetet szeretne, focicsapat logóját, borospoharat, macskát, kockás inget, vagyis nagy az emberi fantázia, mi pedig eleget teszünk az elképzeléseknek, és gyártjuk a mosható, jó minőségű maszkokat.

Közben reménykedünk, hogy ez a „divat” nem tart sokáig, de most sajnos ennek van az ideje.

– Hogy oszlik meg közöttetek a munka?

– Jól kiegészítjük egymást, amit Bogi csinál, azt én biztosan nem tudnám, de rám is hárul feladat, illetve vannak teendők, melyeket közösen végzünk. A hímzőgépen mindketten dolgozunk, a gép beállításához és karbantartásához mindketten értünk, ám a varrásban Bogi a mester, az én feladatom a minták tervezése, rajzolása, digitalizálása. Ám a végső összeállításban mindketten részt veszünk, közösen készítjük el az alkotásokat.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó