Koronavírus-körkép: Kijevben máris visszacsinálnák az enyhítést

Kijev ukrajna

Életbe lépett a koronavírus-járvány elleni korlátozások enyhítésének első szakasza hétfőn, ahol egyelőre csak vasárnap regisztráltak kevesebb újonnan azonosított fertőzöttet, mint az előző napokban. Kárpátalján 730 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, a Kárpátaljai Megyei Közegészségügyi Központ napi összesítése szerint egy nap alatt 17 új esetet jelentettek, egy újabb áldozata van a koronavírusnak. Országosan 416 új megbetegedést regisztráltak Ukrajnában 24 óra alatt, az országban 408-ra nőtt az elhunytak száma. Magyarországon újabb betegeknél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3284-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, eddig 421 halálos áldozata van a járványnak.

A karanténkorlátozások május 11-től történő enyhítéséről még május 4-én hozott rendeletet a kormány. Elsősorban arra alapozva ezt a döntést, hogy az ukránok belefáradtak a szigorú korlátozásokba. Másfelől a matematikai számítások alapján készített előrejelzések alapján arra számítottak, hogy mostanra túljut a tetőzésen és lassulni kezd a fertőzés terjedése az országban. Ám ez egyelőre nem figyelhető meg. Az elmúlt napok adatai alapján Vitalij Klicsko főpolgármester hétfői Telegram-üzenetében kilátásba helyezte, hogy a mostani enyhítéseket ismét szigorú korlátozások válthatják fel.

A kormányrendelet értelmében az enyhítések első szakaszában ismét szabadon látogathatóvá váltak a parkok, a közterek, a játszóterek és a szabadtéri sportlétesítmények. Működhetnek ismét a fogászatok, a szépségszalonok, a fodrászatok, a közjegyzői és ügyvédi irodák, fogadhatnak pácienseket a pszichológusok. Kinyithattak a bevásárlóközpontok kávézóinak és üzleteinek nyílt téri területei is. Kinyithattak a múzeumok, továbbá engedélyezték a színházi, zenei, cirkusz- és más művészeti társulatoknak a próbákat nézők nélkül legfeljebb ötven fő részvétel.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése szerint enyhítettek azokon a korlátozásokon is, amelyek a sajtóra, a nyomdákra, a szerkesztőségekre, a papír- és nyomtatott termékek szállításával foglalkozó logisztikai vállalatokra, valamint a televíziókra és rádiókra, illetve egyéb audiovizuális tartalom előállítóira eddig vonatkoztak. A média munkatársai például fényképezhetnek és egyéb újságírói tevékenységeket végezhetnek, feltéve, hogy legfeljebb 50 ember vesz részt egy televíziós termék előállításában egy helyen, és betartják a járványellenes előírásokat. Ugyanezen feltételek mellett film- és videofelvétel készítése is engedélyezetté vált.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó