Május 22-től megnyithatják az óvodákat

A Miniszteri Kabinet által kidolgozott karanténfeloldási tervet újra átnézik. Ezzel együtt elfogadhatják az óvodák fokozatos beindításáról szóló döntést is, számolt be az osvita.ua Viktor Ljasko országos tisztifőorvos kijelentésére utalva.

Mint ismeretes, Denisz Smihal miniszterelnök szerint a kormánynak a karanténból történő kilépéshez kidolgozott terve van, amely öt szakaszból áll. Ennek a kiindulópontja a karantén feloldásának napja, amely a mostani tervek szerint a járványhelyzet kedvező alakulása esetén május 22-e lesz. Szavai szerint ahhoz, hogy feloldják a karantént, legalább tíz napig a betegek száma legfeljebb plusz-mínusz 5-10 százalék között ingadozhat, a Covid-19 betegeket ellátó kórházak telítettsége pedig nem haladhatja meg az 50 százalékot.

Viktor Ljasko elmondta, az oktatási minisztériummal tárgyalásokat folytatnak az óvodák és az iskolák kérdésében. Figyelemmel kísérik a járványügyi helyzetet, és annak megfelelően tesznek lépéseket. Úgy fogalmazott, az óvodák munkarendjéről május 22-én hozhatnak döntést.

„Vagy megnyitjuk őket, vagy megbeszéljük, melyik szakaszba esik a beindításuk” – húzta alá a tisztifőorvos.

Lehet, néhány megyében működni fognak, de lehet csak a lakosság bizonyos része veheti igénybe az óvodai ellátást, például az egészségügyi dolgozók, akik kénytelenek a munkahelyükön lenni és nem tudják kire hagyni a gyermeküket, tette hozzá Ljasko.

Mint arról beszámoltunk, a parlamenti képviselők az óvodák mielőbbi megnyitását kérik.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó