Ingatlanhelyzet a karantén után

A szakértők szerint hamar helyreáll a piac.

Nem mondok újat azzal, hogy a pandémia bizony fenekestül felforgatta a világot. Kihatott az élet minden területére, a legnagyobb kárt azonban minden bizonnyal a gazdasági életben okozta.

Természetesen itt sem minden ágazat szenvedett egyformán. Az elemzők előrejelzése alapján leghamarabb az ingatlanpiac áll helyre.

A karantén idején a lakásvásárlási kedv lényegesen csökkent, ám amint újra szabad mozgást kapnak az érdeklődők, rövidesen belevágnak az ingatlanok mustrájába. A prognózis szerint elsőbbséget élveznek az újépítésű lakások, illetve nagy lesz az érdeklődés a másodkézben lévő egyszobások iránt is.

A szakemberek úgy vélik, a most vásárolt lakások nem annyira a lakhatási gondok enyhítését, mint inkább a hosszútávú tőkebefektetést szolgálják.

Már a vesztegzár előtti időszakban is sokan ingatlanba fektették a pénzüket. A piaci szereplők 65-70 százaléka tartós bérbeadás céljából vásárol lakást, így biztosítva stabil havi jövedelmet.

A hrivnya árfolyamának szélsőséges kilengései csak megerősítik azt a félelemérzetet, miszerint veszélybe kerülhet a sok éven át félretett pénzünk.

Az Ukrán Nemzeti Bank adatai szerint a karantén első hete alatt az emberek tömegesen vették ki a bankokból megtakarításaikat. Mára ez az összeg meghaladta a 4 milliárd hrivnyát és a 12 millió dollárt. Ennyi pénz nem marad sokáig a lakosságnál, hiszen a pénzromlás veszélye folyamatosan ott lóg a levegőben.

Az előrejelzések szerint, akinek lehetősége van, megragadja az alkalmat, és lecsap a bérbe adható lakásokra.

A közgazdászok az elkövetkező egy évet tartják a legalkalmasabbnak erre, hiszen mostanra már az építővállalatok forgótőkéje is csökkent. Így, ha valamivel olcsóbban is, de értékesítik a már kulcsrakész objektumokat.

Az ezután épülő ingatlanokhoz minden bizonnyal drágábban juthatnak hozzá, hiszen az építőanyagot gyártó cégek kénytelenek lesznek lényegesen emelni az iparágban dolgozók fizetését.

Az építkezéseknél felhasználandó anyagok nagy része határon túlról érkezik, ezért a dollár árfolyamának növekedése érezhetően megemeli majd a beszerzési árakat is.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó/Fotó:Zunko Barnabás

Post Author: KISZó