Koronavírus-körkép: túllépte az 500-at a halottak száma

Az egészségügyi minisztérium által közölt legújabb adatok szerint hétfőre egy nap alatt 325-tel 18 616-ra nőtt az országban eddig azonosított koronavírusos fertőzöttek száma. Az elhunytaké vasárnap haladta meg az ötszázat, mára pedig 535-re emelkedett. Kárpátalján 901 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, a megyei közegészségügyi központ napi összesítése szerint egy nap alatt 16 új esetet jelentettek. Magyarországon újabb betegeknél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3535-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, eddig 462 halálos áldozata van a járványnak.

Ukrajnában a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozására bevezetett karantén ellenére is engedélyezni fogja az egészségügyi minisztérium a folyó- és tengerparti strandok megnyitását – ígérte hétfői online tájékoztatóján Viktor Ljasko országos tiszti főorvos, a tárca helyettes vezetője. “A szakértők megerősítették, hogy a tengeri só és az ultraibolya sugárzás elpusztítja a koronavírus betegség kórokozóját, így Ukrajnában engedélyezhető a strandok megnyitása, éppúgy mint a világ többi országában” – mondta Ljasko. Hozzátette: annak ellenére, hogy az édesvízben a kórokozó képes megmaradni, a tudósok szerint a folyóvizekben is meglehetősen nehéz megfertőződni, ez csak egymás közti közeli kapcsolatban lehetséges, ezért a tárca minden bizonnyal engedélyezni fogja a folyóparti fürdőzőhelyek megnyitását is.

Dmitro Kuleba külügyminiszter kijelentette, hogy a határok megnyitásának kérdésében Ukrajna az európai partnereivel hangolja össze a lépéseit, továbbá figyelembe veszi a járványhelyzet alakulását. “Ebben a tekintetben abszolút liberálisak vagyunk, de figyelembe veszünk két tényezőt: az első az, miként nyitják meg a partnerországok a határaikat, a második a járványhelyzet alakulása Ukrajnában” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy senki sem akarja a politikai vezetésben az ukrán állampolgárokat az országba bezárni. Konkrétumokat azonban a határok várható megnyitásáról továbbra sem tudott mondani.

Miközben Európa egyes országai – Ausztria, Csehország, Horvátország, Szlovénia, Olaszország – elkezdték az enyhítést határaikon, másutt, mint például Szlovákiában vagy éppen Magyarországon továbbra is szigorúan kezelik azt. Ukrajna is ez utóbbi kategóriába sorolható.

A korlátozások enyhítésének első szakaszát május 11-től léptette életbe az ukrán kormány. Ennek nyomán több kis- és középvállalkozás kezdhetett ismét működni. Egyebek mellett újra kinyithattak az éttermek és a kávézók – bár csak a kültéri teraszokon fogadhatnak vendégeket –, valamint a fogászati rendelők, a fodrászatok, a szépségszalonok, az ügyvédi és a közjegyzői irodák, illetve számos, nem élelmiszereket árusító kisebb bolt és karbantartással, szereléssel foglalkozó üzlet is.

Pillanatnyi helyzet szerint május 22-ig tart a karantén, de azt bizonyosan meghosszabbítják, igaz, további enyhítések következhetnek, például részlegesen helyreállhat a személyszállítás.

Ukrajna nem az egyetlen ország a világon, amely leállította a metrók közlekedését a járvány megfékezése érdekében. Kínában, Franciaországban és Nagy-Britanniában hasonlóan cselekedtek.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó