Lobog az Összetartozásunk Tüze program │KISZó-interjú

A kezdeményezés minden magyarnak szól!

A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KáMCSSZ) kezdeményezésére nagyszabású, összmagyar akció vette kezdetét, amelyet a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára időzítettek. Arra buzdítanak minden magyart, hogy június 4-én, 20 óra 20 perckor gyújtsa meg az összetartozás tüzét!

Az akció bázisául szolgáló weboldal csupán néhány órája üzemel, mégis már több tucat ember regisztrált, a kezdeményezés pozitív visszhangra talált.

Az Összetartozásunk Tüze rendezvény ötletgazdája és szervezője a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség, társszervezője a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma és tagszervezetei, vagyis a világban működő magyar cserkészszövetségek. Mint az a honlapjukon is olvasható, örömmel várnak másokat is társszervezőként, partnerként, támogatóként!

A KISZó a kezdeményezés egyik médiatámogatója. Az akcióhoz szerkesztőségünk tűzgyújtóként is csatlakozik. Megkeresésünkre Popovics Pál, a KáMCSSZ elnöke összefoglalta a tudnivalókat:

– A cserkészeknek már több hasonló akciója volt. Például 1996-ban a Millecentenárium alkalmából a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség máglyagyújtási akciót szervezett a Kárpátok gerincére, a valamikori ezeréves határra. Több tucat tűz égett egy időben, hatalmas élmény volt sok ember számára. Akkor, és most is az együvé tartozás érzésének erősítése a célunk. Idén a koronavírus miatt lelassult az élet, és valószínűleg el is maradnak a nemzeti összetartozás emlékévéhez kapcsolódó, nagyszabású, csoportos rendezvények, amelyek megmozgattak volna mindenkit. Ebből jött az ötlet, hogy belekezdjünk egy ilyen akcióba,

amely mindentől függetlenül, minden magyart érint, illetve összeköt.

Megbeszéltük az itteni cserkészszövetség vezetőivel, majd a Magyar Cserkészszövetségek Fórumát is megkerestem a gondolattal, akik szintén támogatták az ötletet, így vágtunk bele.

Még véletlenül sem szeretnénk kirekesztő, megosztó kezdeményezést, a lényeg az összefogás, az összetartozás érzésének erősítése, ami úgy tűnik, sikerült, hiszen mindenkinek tetszik az ötlet, rengetegen jelezték, hogy csatlakoznak. Aki csak hall a programról, lelkesen és támogatóan áll az ügy mögé. Minket is feldob, hogy egyre több lángnyelv piktogram jelenik meg a térképen, ami azt jelenti, folyamatosan csatlakoznak az emberek és megjelölik azokat a helyeket, ahol tüzet fognak gyújtani.

Az egésznek az az üzenete: képesek vagyunk összefogni!

A gyujtsukmeg.ma weboldal a „kiindulópont”. Mi a teendő?

– Ha belépett az oldalra, kattintson a Csatlakozom gombra. Végezze el a rövid regisztrációt (magánemberként vagy szervezetként). Jelölje be a tüze tervezett helyét. Bátorítson másokat is, hogy ők is csatlakozzanak az akcióhoz. Innentől kezdve már csak annyi a teendő, hogy június 4-én, budapesti idő szerint 20:20-kor a megjelölt helyszínen barátaival, ismerőseivel, családtagjaival gyújtsák meg Összetartozásunk Tüzét! Mondjanak el közösen egy imát, énekeljék el a Himnuszt és beszélgessenek. Azt javasoljuk, hogy ne egyedül, magányosan, hanem közösségben tegyék, egy tűznél legyenek legalább hárman-négyen.

Hangsúlyozzuk, hogy ez nem cserkészprogram, így tényleg bárki csatlakozhat!

– Az eseményt meg is örökíthetik.

– Aki szeretné, készíthet fotókat, videót a tűzgyújtáskor, megfogalmazhatja pár mondatban a gondolatait, és feltöltheti azt az oldalon létrehozott saját fiókjába. A hozzájárulók beleegyezésével, ha lesz rá igény és mód, talán egy kiadványt is készítünk az összegyűjtött anyagokból. Ha nem is feltétlenül papíralapú montázst, digitálisan elérhető összeállítást tehetünk majd el emlékbe.

– Mit tegyenek azok, akik nem tudnak/akarnak a szabadban tüzet gyújtani?

– A hangsúly azon van, hogy égjen a láng, a helyszín másodlagos. Az egyetlen korlátozás a helyi szabályok (beleértve a tűzvédelmi, a gyülekezési, területfoglalási és a karanténhelyzetre vonatkozót) betartása. Azt, hogy hol legyen a tűzgyújtás helye, mindenki maga dönti el. Akár a Kárpátok vonulatain, a Trianon előtti határon, akár egy hegycsúcson, a havasokban, hegygerincen, egy történelmi emlékhelynél, település főterén, tisztáson, réten, folyóparton, egy iskola, templom udvarán, egy családi ház kertjében, de akár három szál gyertyát meggyújtva az otthonunkban is, vagyis bárhol a nagyvilágon, ahol magyarok élnek.

– Mit jelent a logóban lévő három szám?

– Az 1000-100-10 három eseményre utal. Szent István király 1000 esztendős keresztény államiságát a Kárpát-medencében pont 100 éve zúzta szét a trianoni békediktátum, feldarabolva ezzel Magyarországot. A 10 évvel ezelőtt megszavazott, kettős állampolgárságról szóló törvény azonban lehetőséget adott az elcsatolt területeken élő és a világban szétszóródott magyarok számára, hogy közjogi értelemben újra az anyaország részévé, annak állampolgáraivá válhassanak, vagyis a területi szétszakítottság ellenére újra összetartozhassanak.

A regisztrációért és további részletekért kattintson a gyujtsukmeg.ma weboldalra.

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó