Nem szól az utolsó csengő

ballagás kárpátalja utolsó csengő

Idén elmaradnak a ballagási ünnepségek.

Mint arról beszámoltunk, a karantén következtében az összes tanintézményt bezárták, és mindenhol áttértek a távoktatásra. Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma ezen felül még arra is kéri az iskolákat, tekintsenek el a ballagásoktól és a bankettektől. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a 2019-2020-as tanévben azt javasolják, ne tartsanak tömegrendezvényeket, az oktatási szférában sem, ami vonatkozik az utolsó csengő ünnepségre és a végzősök bankettjére is – áll a minisztérium levelében, amit az oktatási intézmények vezetőinek címeztek.

Ez a tény kétségkívül rosszul érinti a végzősöket, s mindazokat, akik számára ez az év mérföldkőnek számít, mégsem tudják a hagyományokhoz hűen megünnepelni.

A Nevetlenfalui Középiskolában tizenhét fiatal számára lett volna az idei az utolsó csengő, de nem ballaghat a huszonkét kilencedik osztályos sem.

– Az életükben nagy eseménynek számít a ballagás, most viszont elmarad ez az élmény – közli együttérzően Bakacs Jolán igazgatónő. – Sem ünnepélyes bizonyítványosztás, sem örömteli bankett. De most nem tehetünk mást, a szabályok betartása a legfontosabb az egészségünk megőrzése érdekében.

Az igazgatónő elmondta, falun, ahol sokszor a fiatalokat is bevonják a kerti munkákba, a tavaszi munkálatok beindulásával, olykor nehéz tanulásra bírni a gyerekeket. A távoktatás működik, de a szorgalomtól is függ, hogy mennyire sikeres a tananyag elsajátítása. Az évnek lassan vége, de a dolgozatok után most nem lesz olyan kikapcsolódási lehetőség, mint általában, a bankett elmarad.

A Derceni Középiskolában videóösszeállítással köszöntik a ballagókat. A pedagógusok, osztályfőnökök bevonásával az elmúlt évek fényképeiből készítenek online meglepetést.

– A nevelésért felelős igazgatóhelyettes összegyűjti a régi képeket, amiből egy montázst készítünk minden osztály számára – meséli Domokos Valéria alsós tanító. – Talán a tizenegyedikesek számára a legfájóbb, mert ők még ősszel sem tudják bepótolni azt, ami elmaradt. A negyedikeseimet is sajnálom, de nekik még lesz lehetőségük együtt ünnepelni.

Simon Rita

Forrás:
KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó