Ukrajna megnyithatja az összes határátkelőjét Magyarország felé

határ ukrajna

Ukrajnában hamarosan 66 határátkelő nyithat meg, köztük az ukrán–magyar határszakaszon az összes.

Arszen Avakov belügyminiszter tárcája javaslatot nyújtott be a kormányhoz, miszerint 66 határállomás megnyitását javasolják az Európai Unió országainak az irányába és Moldova felé. A Magyarországgal, Lengyelországgal, Szlovákiával és Romániával határos vidékeken az összes átkelő megnyithat a belügyminiszter tájékoztatása szerint. Ugyanakkor Fehéroroszország és Oroszország irányában marad a szigorú határzár.

Hogy pontosan mikor nyithatnak újra a határátkelőhelyek, azt a kabinetnek kell eldöntenie. Ugyanakkor Andrij Demcsenko, az állami határőr-szolgálat sajtótitkára hangsúlyozta, a nyitás szándékáról előbb tájékoztatják a szomszédos országokat, s velük egyeztetve határoznak a pontos időpontról és az átkelők megnyitásának sorrendjéről.

Magyarország viszonylatában a jelenleg is működő csapi-záhonyi határátkelőhely mellett legkorábban az asztélyi-beregsurányi állomás nyithatja meg ismét kapuit. Igaz, jelenleg csak különösen indokolt esetben szabad a belépés Magyarországra. Ezzel bővebb anyagban foglalkoztunk, amit itt olvashat. Az EU június 15-ig lezárta a külső határait, egyelőre nem tudni, hogy meghosszabbítják-e azt.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó