A kárpátaljai alvilág feje akart lenni

Kiutasították Ukrajnából, de ő mégis maradt. Sőt a kárpátaljai szervezett alvilág keresztapjává próbált válni. Végül a kárpátaljai rendőrök elfogták, ám ezzel messze nem ért véget a Gyid (Apó) gúnynevű bűnöző kalandjainak sora.

Apó (maradjunk a név magyar változata mellett) viselt dolgairól Andrij Ivankiv, a rendőrség stratégiai nyomozások megyei osztályának vezetője tájékoztatta a kárpátaljai médiát. Elmondása szerint az 55 éves férfi Örményország szülötte. Vidékünkön maga köré gyűjtötte az itteni alvilági egyéneket, és megkísérelte ellenőrzése alá vonni az itteni bandákat.

– Amikor a tudomásunkra jutott, hogy megjelent vidékünkön az új keresztapa, mindenekelőtt megpróbáltuk kideríteni, ki ez az egyén – közölte az osztályvezető. – Ekkor kiderült, hogy a Gyid becenevű férfit a múlt évben kipenderítették az országból. Sőt, megtiltották neki, hogy öt éven belül betegye a lábát Ukrajnába. Apónak azonban esze ágában sem volt távozni.

Ivankiv elmondása szerint felkeresték azokat a határátkelőket, amelyeken az illető elhagyhatta az országot. Ám mindenütt azt a választ kapták, hogy ilyen nevű egyén soha nem lépte át az államhatárt.

A detektívek felvették a kapcsolatot örményországi kollégáikkal is, hogy kiderítsék, ki ez az egyén, és miképp jutott el vidékünkre.

A nyomozás során tisztázódott, az illető kiutasítása nem volt egyszerű feladat. A bírósági döntést ugyanis többször megfellebbezték a jogi képviselői. Ezáltal a kiebrudalásra nem kerülhetett sor. Végül tisztázódott, hogy Apó Csernovic megyében lévő határátkelőn hamis útlevéllel és más néven lépett be az országba. Ezt a tényt a külhoni hatóságoktól szerzett információk is alátámasztották.

– Ukrajnában csalafinta módon tartózkodott – folytatja Andrij Ivankiv. – Miközben vidékünkön a bűnözői alvilág szervezésével foglalkozott, gondosan ügyelt rá, hogy ne leljünk a nyomára. Már készen voltunk a letartóztatására, ám ő folyamatosan változtatta lakhelyét, s így folyton kicsúszott a kezünkből. Ezzel megzavarta ugyan a munkánkat, de nem tudta azt leállítani.

A főnyomozó elmondta, hiába volt a gyakori helyváltoztatás, a hurok egyre szorosabbá vált Apó nyaka körül. Végül április utolsó napjaiban elérkezett az elfogásának ideje. A stratégiai nyomozások osztályának munkatársai, kiegészülve az ügyészség perecsenyi osztályának embereivel és a járőrszolgálat tagjaival, lecsaptak a keresett bűnözőre.

– Ez a személy dörzsölt fickó. Azzal, hogy 12 évet töltött rács mögött, tekintélyt vívott ki magának az alvilági körökben. Ezt kihasználva próbálkozott kezébe venni a kárpátaljai szervezett bűnözés feletti uralmat. A jelekből ítélve nem működött eredménytelenül – közölte az osztályvezető.

Ezt követően a kárpátaljaiak átadták Apót a Mikolajiv megyei hatóságnak, ahol bíróság elé állították. Az ottani igazságszolgáltatás döntése értelmében Apót ismételten kiutasították Ukrajnából. A kiadatása előtt azonban hat havi elzárásra ítélték, amit a Mikolajevi Idegenrendészeti Ideiglenes Menekültszálláson kellett volna letöltenie.

Apó azonban ezúttal is kivágta magát.

A bíróság épületéből való távozás során, egy alkalmas pillanatot kihasználva, meglépett az őrzőitől. Hiába vették üldözőbe, a bűnöző valósággal felszívódott. A bírósági épület közelében bűntársai vártak rá, akik segítették a szökését.

A rendőrség nagy erőkkel kezdte keresni a szökevényt. Az országos körözés és elfogatóparancs néhány napja eredménnyel járt. Krivij Rih térségében, éjjel, a városból kivezető úton a rendőrök feltartóztatták a Mercedest, amelyben Apó utazott.

A keresztapa-jelöltet megbilincselték, és előzetesbe zárták.

Ügyében folytatják a nyomozást. Azokat a személyeket is keresik, akik megszervezték Apó szökését, és segítették a rendőrség előli bujkálásban.

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó