Földpiac: érdemes felkészülni a jövő évi nyitásra │KISZó-háttér

Tudnivalók a termőföld adásvételéről.

A rendszeres újságolvasók, rádióhallgatók, televíziónézők hónapokon át szem- és fültanúi lehettek annak, mekkora vihart kavart az ország elnökének ama kezdeményezése, hogy Ukrajnában is engedélyezzék a mezőgazdasági rendeltetésű földterületek adásvételét.

Az ország állampolgárainak egy része nyíltan a törvénytervezet ellen volt. Többen Ukrajna „kiárusításaként” emlegették a nyitást.

A törvényt azonban elfogadták, így 2021. július 1-jével életbe is lép.

Mi a teendő, ha valaki élni akar jogával, és eladásra hirdeti a hosszú évek óta tulajdonában lévő „pájt”?

Denisz Baslik, az Ukrán Állami Geodéziai Térképészeti és Kataszteri Szolgálat vezetője nemrég közzétett írásában pontokba foglalta a tennivalókat. A szakember kiemelte, senkit sem biztat földterülete eladására, a támpontokat a végső elhatározásra jutottaknak szánja.

Elsődleges feladat, hogy nézzünk utána, be van-e jegyezve a földrészleg az Ukrán Állami Kataszteri Hivatalnál. Ehhez annyi szükséges, hogy a tulajdonjogot igazoló okmányon feltüntetett kataszteri számot ellenőrizzük a hivatal honlapján.

Abban az esetben, ha a dokumentumon nincs feljegyezve a kataszteri szám, úgy fel kell keresni a járási/városi hivatalt, és kérvényezni a földrészleg bejegyzését.

Következő lépésként kérjünk igazolást az ingatlantulajdonosok jegyzékéből, ami bizonyítja az adott földrészleg birtokosának kilétét. Amennyiben a terület nem kizárólagos gazdája, úgy az eladáshoz a társtulajdonosok hozzájárulása is szükséges.

A kataszteri hivatal honlapján megtalálható a földrészleg normatív ára is. Ez az összeg a minimális árat jelenti, tehát ennél olcsóbban nem értékesíthető a tulajdon.

A terület valós értékének meghatározására cégek szakosodtak. Végeredményben pedig annyit kérhet a földért, amennyit akar (a normatív érték felett).

A kellemetlenségek elkerülése végett rendezze a felmerülő kérdéseket a föld jelenlegi bérlőjével. A törvény nem ír elő kivásárlási előjogot a bérlőnek, ám rendelkezik a felek kölcsönös megállapodásának tényéről.

Az adásvétel lebonyolítására érdemes megbízható közjegyzőt keresni, aki pontosan dokumentálja az üzletet. Ne ugorjunk bele meggondolatlanul a gyors és problémamentesnek tűnő bizniszbe, az üzlet megkötéséig kövessük annak folyamatát.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó