KISZó-kérdés: Önt nyomasztja a határzár?

A Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán hetente megszondáztatjuk az olvasóinkat. Rendszeresen felteszünk egy aktuális kérdést, amiről kikérjük a véleményüket.

Az Európai Bizottság arra kérte a schengeni övezet tagállamait, illetve a schengeni társult államokat, hogy további 30 nappal, azaz június 15-ig hosszabbítsák meg az Európai Unióba irányuló, nem alapvető fontosságú utazásokra vonatkozó ideiglenes korlátozást. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, önt nyomasztja-e a koronavírus miatt közel két hónapja tartó határzár?

A nem reprezentatív felmérésben 153-an vettek részt. A többséget negatívan érinti a rendelet. 76 százalék igennel, míg 24 százalék nemmel válaszolt a kérdésre.

Arra kértünk néhány szavazót, indokolja meg válaszát.

– Engem például azért érint negatívan a határzár, mert édesanyám Magyarországon, Kisvárdán van – magyarázza a szürtei Kukta Violetta. – Igaz, ukrán állampolgárként bármelyik nap hazajöhetne, a valóságban viszont mégsem teheti meg, mert akkor ott kellene hagynia a munkahelyét. Ha hazajönne, előbb itt, majd visszamenve ott kellene kötelezően két hét karanténba vonulnia, ami azt eredményezné, hogy egy havi kimaradásért kirúgnák a munkahelyéről. Három hónapja csak kamerán keresztül látom édesanyámat… A párom feladta, ő két és fél hónap után hazajött. Jó lenne, ha legalább a munkásoknak megengednék a határmenti ingázást… Sajnos, így kell élnünk Kárpátalján, el kell mennünk külföldre a mindennapi betevőért… Ez a határzár sok mindenkit rosszul érint lelkileg. Több barátnőm párja, férje, szülők, testvérek – sokan szintén a határ másik oldalán ragadtak.

Fülöp Gábor nemmel szavazott a kérdésünkre, és mindössze annyit fűzött hozzá, hogy azért nem zavarja a határzár, mert nagyon ritkán szokott átkelni a kordonon.

Rehó Veronika ugyanezen az állásponton van, ő elmondta, a családját egyelőre közvetlenül nem érinti a korlátozás, mivel a munkájuk ide köti őket.

– De van olyan ismerősöm, akinek fontos egészségügyi kezelése maradt el emiatt – tette hozzá az ung-vidéki nő. – Barátok, ismerősök élnek Magyarországon, őket nyáron terveztük meglátogatni, reméljük, addigra megoldódik a helyzet. Bizakodunk, hogy legkésőbb júliustól már gond nélkül átkelhetünk a határon.

Egy másik nemmel szavazónk úgy fogalmazott, csupán azért zavarja a helyzet, mert nem láthatja a nagyszüleit, rokonait, akik most Magyarországon laknak. Ezt leszámítva azonban megértéssel és türelemmel viseli a helyzetet.

– A szüleimmel itthon vagyunk, ők Kárpátalján dolgoznak – jegyzi meg Fényes Erik. – Viszont már nagyon várom, hogy megnyissák a határt, évente legalább tízszer át szoktam menni, főleg nyáron, és hosszabb időt töltök ott. Szerintem június-júliusban meg kell, hogy nyissák… Azt terveztük, hogy nyáron elutazunk a tengerhez, de a helyzet miatt lehet, az üdülés sem jön össze.

Aktuális kérdésünkre itt szavazhatnak:

https://www.facebook.com/kiszo/posts/2955392007841249

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó