Jelentős bevételkiesésről számolnak be a kisvállalkozók

A vállalkozók közel egyharmada 50-75 százalék közötti, további 44 százalék 50 százalékos jövedelemkiesést érzékelt a koronavírus-járvány miatt elrendelt vesztegzár bevezetése óta – írja az epravda.com.ua.

Ezek az Európai Üzleti Szövetség (EBA) által a mikro- és kisvállalkozókat egyesítő Unlimit Ukraine projekt résztvevői körében végzett felmérés eredményei.

A vállalatok jelentős növekedést tapasztaltak a követelések terén, 7 százalékuk a teljes bezárást fontolgatja. A megkérdezettek mindössze 14 százaléka nem változtatott a megszokott tevékenységén, egyesek jövedelnövekedésről is beszámoltak.

A társaságok nagy része (48%) teljes összegben kifizette alkalmazottait, 29 százalékuk kénytelen volt csökkenteni a béreket, további 19 százalék pedig fizetés nélküli szabadságra küldte dolgozóit.

A vállalkozások 59 százaléka megtartotta beosztottait,  33 százalék vallott kényszerű leépítésekről, további 6 százalék jelenleg új alkalmazottakat keres.

A felmérésből kiderül, a cégek készen állnak a visszatérésre – 54 százalék folytatja offline tevékenységeit május-június folyamán. Ugyanakkor a vállalkozók 60 százaléka fontolóra veszi a teljes vagy részleges távmunkára való átállást.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó