Étkezési dilemmák: mikor és mennyit? │KISZó-interjú

Május 29: az egészséges táplálkozás napja.

Ötven éve május 29-e az egészséges táplálkozás világnapja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint egészségünk nem csupán a betegségek hiányának, hanem teljes fizikai, szellemi és szociális jólétünknek a függvénye, s nagymértékben táplálkozásunkon múlik. De mi számít egészséges táplálkozásnak, s egyáltalán, módunkban áll-e betartani az erre vonatkozó tanácsokat, kérdezte a KISZó Szvitlana Kocsubajlót, a megyei Egészség Központ vezetőjét.

– Egyre többen végeznek ülőmunkát, terjednek a háztartási munkagépek, nő az inaktív szabadidős tevékenység népszerűsége. A változásokból adódó egészségügyi problémák kapcsán, mint az elhízás, a szív-érrendszeri, a daganatos megbetegedések, napjainkban egyre több előítélet és találgatás lát napvilágot arra vonatkozóan, hogy a probléma kialakulásáért a különböző élelmiszerek a felelősek. Mikor beszélhetünk egészséges étkezésről?

– Bizonyított tény, hogy az emberi szervezet optimális működéséhez naponta közel hatezer féle tápanyagra van szükség. Ezek között vannak – többek mellett – aminosavak, vitaminok, makro- és mikroelemek, szerves savak, élelmi rostok. A WHO tíz pontban határozta meg a helyes étkezés fogalmát. Eszerint étrendünket változatosan, többféle élelmiszerből, különböző elkészítési módok igénybevételével kell összeállítani. Kerülnünk kell a zsíros ételeket, sütéshez inkább olajat használjunk, csökkentsük a sót, az édességet, viszont rendszeresítsük a tejtermékek, nyers vagy párolt zöldségek, a barna kenyér fogyasztását, a folyadékbevitelt. Lényeges, hogy naponta legalább négy-öt alkalommal étkezzünk, nyugodt, kényelmes körülmények között, és soha ne legyen bőséges a táplálkozásunk.

– Vannak dietológusok, akik egyenesen megtiltják bizonyos élelmiszerek fogyasztását.

– Ez helytelen hozzáállás. A mennyiség a döntő. Viszont tény, hogy egyes élelmiszereket – gyümölcs, főzelékféle, hal – célszerű előnyben részesíteni, míg másokat – hús, tojás, sütemények, csoki – ajánlott mérsékelni, számos termék fogyasztását pedig – magas zsírtartalmú élelmiszerek, cukor, fagylalt, cukrozott üdítők, tömény italok – célszerű maximálisan korlátozni.

– Tegyük fel, hogy valaki tudatosan szeretne táplálkozni. Kétlem azonban, hogy erősen vegyszerezett művilágunkban lehetséges egészséges étkezésről beszélni.

– Tény, hogy a teljesen tiszta, úgynevezett biotermékek fogyasztása, magas költsége miatt, csak egy igen szűk réteg privilégiuma. A tapasztalat azt mutatja, hogy az ország lakosságának táplálkozása irracionális, kiegyensúlyozatlan, számos szempontból hiányos, mivel szegényes a választék, kevés a biológiailag aktív étek, rossz minőségűek, szennyezettek az alapanyagok. Nem beszélve arról, hogy az ipari nagyvárosokban rendkívül magas azok toxikus tartalma, kadmiummal, higannyal, arzénnal, benzopirinnel szennyezettek. Ilyen körülmények között valóban nehéz szelektálni. Ám a számos krónikus betegséget okozó túlsúly elkerülése csak rajtunk múlik.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó